Petak, 2 prosinca, 2022

Nijemci će uzgajati svinje za transplantacije srca

Pročitajte i ovo

Njemački znanstvenici planiraju da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modificirane svinje koje će služiti za transplantacije srca ljudima na osnovu jednostavnije verzije modificirane svinje koja je prošlog mjeseca korištena u Americi za prvu transplantaciju te vrste, piše The Guardian.

Eckhard Wolf, znanstvenik na Univerzitetu Ludwig-Maximilians u Münchenu, rekao je da njegov tim ima za cilj da nova vrsta bude spremna za ispitivanja u svrhu transplantacije do 2025. godine.

U prvoj operaciji te vrste, tim s Medicinskog univerziteta u Marylandu prošlog mjeseca presadio je srce svinje s 10 modifikacija čovjeku koji je bio smrtno bolestan. Doktori su izjavili da on dobro reagira na transplantaciju iako ostaje rizik od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska. “Naš koncept je da nastavimo s jednostavnijim modelom, odnosno s pet genetskih modifikacija”, rekao je Wolf, čiji je rad izazvao burnu debatu u zemlji s jednom od najnižih stopa doniranja organa u Europi i snažnim pokretom za prava životinja, piše The Guardian.

Wolf, koji već 20 godina istražuje transplantacije sa životinja na čovjeka, poznate kao ksenotransplantacije, rekao je da će njegov tim koristiti još uvijek neefikasnu tehnologiju kloniranja kako bi stvorio samo “životinje osnivače” od kojih će se uzgajati buduće genetski identične generacije. Prva takva generacija trebala bi se roditi ove godine, a njihova srca će biti testirana na babunima prije nego što tim zatraži odobrenje za kliničko ispitivanje na ljudima za dvije ili tri godine, rekao je Wolf.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo