Subota, 1 listopada, 2022

Vrane dobivaju posao: Skupljat će opuške po ulicama

Pročitajte i ovo

Mnogi (nepravedno) ne vole vrane i smatraju ih beskorisnim stvorenjima. Naravno da tome nije tako, jer one imaju svoju svrhu u prirodi. No, uskoro će, barem u Švedskoj, imati još jednu svrhu: skupljat će smeće, piše Jutarnji.

Naime, tvrtka Corvid Cleaning iz Södertäljea odlučila je dresirati vrane koje će skupljati opuške, ubacivati ih na određena mjesta, a za to će dobiti nagradu – hranu. S obzirom na to da je riječ o iznimno inteligentnim životinjama, nema sumnje da će brzo naučiti kako jednostavnije doći do hrane. Na taj bi način, očekuje se, troškovi čišćenja u tom gradu mogli pasti za 75 posto, što bi donijelo značajne uštede. Vrane su gotovo besplatni radnici: treba im samo dati hranu. Istovremeno, kažu iz ove tvrtke, ako skupljaju smeće, u manjem su riziku da ga pojedu misleći da je hrana. Za sada je riječ o pilot projektu, a ovisno o njegovom uspjehu mogao bi zaživjeti dalje. Nepoznato je, doduše, kako će utjecati na ptice i njihovo ponašanje. Skupljanje opušaka u zamjenu za hranu ozbiljna je promjena u njihovoj percepciji dolaska do hrane, koja bi u slučaju da nestane opuška s ceste, mogla dovesti do ozbiljnih poremećaja u gradskoj populaciji ovih ptica.

Doduše, ako se pita ljude zadužene za otpad u Södertäljeu, te opasnosti nema. Oni su medijima rekli kako se može naučiti vrane da skupljaju opuške, ali ne i ljude da ih bacaju na tlo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

“Imala sam rak, izliječila sam ga ovom biljkom! Sad imam troje djece”

Zanimljiva životna priča Milice Kokerić iz Kalesije. https://www.youtube.com/watch?v=bK_UuQzngb0
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo