Subota, 20 kolovoza, 2022

Neum izašao iz prometne izoliranosti: Svečano otvorena cesta Neum – Stolac

Pročitajte i ovo

Današnji datum, 30. lipnja, je s nestrpljenjem čekan kako od lokalnog stanovništva, tako i od svih gostiju koji dolaze u Neum.

Naime, danas, u 12:00 sati na raskrižju Babin Do svečano je otvorena i puštena u promet nova magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac.

Otvaranju magistralne ceste nazočio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Svečane vrpce prerezali su Ljubo Pravdić, direktor JP Cesta Federacije BiH, te načelnik Neuma Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Svečanom otvaranju nazočio je i načelnik Neuma Dragan Jurković te je o važnosti ove ceste za Neum i njegove stanovnike rekao: “Četrdesetak godina smo čekali na ovu cestu i evo napokon smo je dobili. Ona za nas predstavlja izlazak iz izoliranosti i otvaranje prema unutrašnjosti. Dosta nam znači i za turizam, za turističku sezonu i za njezino produženje.

U gospodarskom smislu uz ovu cestu planiramo otvoriti dvije industrijske zone i na taj način pokrenemo i gospodarski razvoj kako bi imali i proizvodne kapacitete osim turizma koji je ovdje glavna okosnica razvoja.

Svjedoci smo da se i zaleđe Neuma pomalo budi i nadamo se da će se i ruralni turizam s prolaskom ove ceste kvalitetnije razvijati.”, zaključuje Jurković, prenosi neum-online.ba.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka).

Neum se s ovom cestom napokon povezao s ostatkom Hercegovine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo