Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Nepravedna raspodjela prihoda: Tuzla iz FBiH dobila novca koliko sve hrvatske županije zajedno

Pročitajte i ovo

Maćehinski odnos Federacije Bosne i Hercegovine prema županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom ogleda se već godinama u brojnim primjerima.

Najočitiji je svakako Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH zbog kojeg samo Zapadnohercegovačka županija već devet godina s federalne razine dobiva za oko 4,300.000 KM manje na godišnjoj razini. Osim povrata sredstava od poreza, županije s hrvatskom većinom zakinute su i kada je riječ o raspodjelama sredstava za razne projekte. Najnoviji primjer se vidi u rezultatima raspodjele sredstava za financiranje/sufinanciranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini gdje je od ukupno 699.901 KM za projekte u hrvatskim županijama izdvojeno svega 132.853 KM.

Tako je, prema podacima iz dokumenta kojemu je “Večernji list” u posjedu, samo jedna županija s većinskim bošnjačkim stanovništvom dobila više sredstava nego sve tri županije s hrvatskom većinom.

Ukupan iznos koji će iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini biti izdvojen za projekte iz obrazovanja u Zapadnohercegovačkoj, Posavkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 132.853 konvertibilne marke. Prema podacima iz spomenutog dokumenta, Posavska županija će dobiti 34.902,37 KM, Zapadnohercegovačka 35.000. KM, a Hercegovačko-neretvanska županija 62.951 KM.

S druge, pak, strane, samo je Tuzlanska županija za projekte u pet škola dobila 133.875 KM. Odmah iza nje je Sarajevska županija gdje je također prošlo pet projekata vrijednih 121.975 KM. U Zeničko-dobojskoj županiji iz federalnog proračuna će biti financirana četiri projekta, za što je izdvojeno 115.251,50 konvertibilnih maraka. U Unsko-sanskoj županiji će se kroz ovaj program financirati tri projekta za što je izdvojeno 80.920 KM.

Najmanji iznos kad su u pitanju županije s većinskim bošnjačkim stanovništvom dobila je Bosanko -podrinjska županija, onoliko koliko i ZHŽ (35.000 KM). Srednjobosanska županija je za šest projekata dobila svega 80.027,50 konvertibilnih maraka, dok iz Hercegbosanske županije ni jedan projekt nije na ovom popisu.

Kada je riječ o sredstvima za podršku programima stručnog usavršavanja prosvjetnih djelatnika, od 29.542 konvertibilne marke, samo 4900 ide u Mostar, i to na adresu Pedagoškog zavoda, dok će ostala sredstva biti utrošena u Tuzli, Bihaću i Bosanskoj Krupi. Zanimljivo je spomenuti kako je Pedagoški zavod Unsko-sanske županije u Bihaću dobio sredstva za čak dva projekta, jedan u iznosu od 4800 KM, a drugi u iznosu od 4900 KM. JU “Dječji vrtić” i Dom učenika Bosanska krupa je za projekt “Osnažimo se i porastimo” dobio 5000 KM.

Pedagoški zavod u Tuzlanskoj županiji je za projekt šestodnevne obuke namijenjene odgojiteljima i profesorima razredne nastave za rad i primjenu programa obveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu na području TŽ-a dobio 4992 KM, a JU “Mješovita srednja elektrotehnička škola” Tuzla za učenje na daljinu 4950 KM.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto dana: Slavlje na busovačkim ulicama, vatreni navijači iz Busovače uz hrvatsku reprezentaciju!

Hrvatska nogometna reprezentacija briljantno je slavila protiv Kanade rezultatom 4:1! Slavi se u  Kataru gdje se igra Svjetsko nogometno prvenstvo,...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo