Nepravedna raspodjela prihoda: Tuzla iz FBiH dobila novca koliko sve hrvatske županije zajedno

Maćehinski odnos Federacije Bosne i Hercegovine prema županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom ogleda se već godinama u brojnim primjerima.

Najočitiji je svakako Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH zbog kojeg samo Zapadnohercegovačka županija već devet godina s federalne razine dobiva za oko 4,300.000 KM manje na godišnjoj razini. Osim povrata sredstava od poreza, županije s hrvatskom većinom zakinute su i kada je riječ o raspodjelama sredstava za razne projekte. Najnoviji primjer se vidi u rezultatima raspodjele sredstava za financiranje/sufinanciranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini gdje je od ukupno 699.901 KM za projekte u hrvatskim županijama izdvojeno svega 132.853 KM.

Tako je, prema podacima iz dokumenta kojemu je “Večernji list” u posjedu, samo jedna županija s većinskim bošnjačkim stanovništvom dobila više sredstava nego sve tri županije s hrvatskom većinom.

Ukupan iznos koji će iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini biti izdvojen za projekte iz obrazovanja u Zapadnohercegovačkoj, Posavkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 132.853 konvertibilne marke. Prema podacima iz spomenutog dokumenta, Posavska županija će dobiti 34.902,37 KM, Zapadnohercegovačka 35.000. KM, a Hercegovačko-neretvanska županija 62.951 KM.

S druge, pak, strane, samo je Tuzlanska županija za projekte u pet škola dobila 133.875 KM. Odmah iza nje je Sarajevska županija gdje je također prošlo pet projekata vrijednih 121.975 KM. U Zeničko-dobojskoj županiji iz federalnog proračuna će biti financirana četiri projekta, za što je izdvojeno 115.251,50 konvertibilnih maraka. U Unsko-sanskoj županiji će se kroz ovaj program financirati tri projekta za što je izdvojeno 80.920 KM.

Najmanji iznos kad su u pitanju županije s većinskim bošnjačkim stanovništvom dobila je Bosanko -podrinjska županija, onoliko koliko i ZHŽ (35.000 KM). Srednjobosanska županija je za šest projekata dobila svega 80.027,50 konvertibilnih maraka, dok iz Hercegbosanske županije ni jedan projekt nije na ovom popisu.

Kada je riječ o sredstvima za podršku programima stručnog usavršavanja prosvjetnih djelatnika, od 29.542 konvertibilne marke, samo 4900 ide u Mostar, i to na adresu Pedagoškog zavoda, dok će ostala sredstva biti utrošena u Tuzli, Bihaću i Bosanskoj Krupi. Zanimljivo je spomenuti kako je Pedagoški zavod Unsko-sanske županije u Bihaću dobio sredstva za čak dva projekta, jedan u iznosu od 4800 KM, a drugi u iznosu od 4900 KM. JU “Dječji vrtić” i Dom učenika Bosanska krupa je za projekt “Osnažimo se i porastimo” dobio 5000 KM.

Pedagoški zavod u Tuzlanskoj županiji je za projekt šestodnevne obuke namijenjene odgojiteljima i profesorima razredne nastave za rad i primjenu programa obveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu na području TŽ-a dobio 4992 KM, a JU “Mješovita srednja elektrotehnička škola” Tuzla za učenje na daljinu 4950 KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najveće luksuzno atomsko sklonište na svijetu upravo se prodaje

Najveće luksuzno atomsko sklonište na svijetu upravo se prodaje

Novi koncept prikupljanja gradskog otpada

U BiH godišnje 352 kg komunalnog otpada po stanovniku