Nastavljeno suđenje za Križančevo selo, donosimo detalje

Smajo Smajić, nekadašnji pripadnik 325. brigade kojom je, prema njegovim riječima, zapovijedao Ibrahim Purić, rekao je da je direktno sudjelovao u akciji 22. prosinca 1993., kada je došlo do sukoba pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Viteza, kao i da se njegov vod nije postrojavao prije akcije, već da su direktno sišli iz Dubravice na 70 metara od rovova HVO-a.

Tijekom akcije, kako je naveo svjedok, u jednom rovu našli su trojicu pripadnika HVO-a, od kojih je jedan pogođen tromblonom, dok su druga dvojica počela bježati.

Suđenje za Križančevo selo: U lipnju početak dokaznog postupka obrana optuženih

Svjedok je rekao da su pripadnici HVO-a, bježeći od njih, došli do vojnika Treće bojne 325. brigade, među kojima su bili Sadik i Šaćir Osmanović, a koji su iza rovova HVO-a formirali rezervnu crtu.

“Oni su ih tu zarobili, ali ih nitko nije dirao“, naveo je svjedok.

Nakon toga, prema njegovim riječima, dobili su zapovijed da siđu do Elementare, što su i uradili, gdje su vidjeli svjedoka K-3 sa još jednim mladićem.

Smajić je rekao da je zapovijednik Suad Džidić zarobljenike predao u zapoviedništvo, a negirao je tvrdnju tužitelja Ivana Matešića da su zarobljenici mahali bijelim jastukom, kao i da je vidio Mirsada Muratovića.

Suđenje za Križančevo selo: Uskoro nastavak, izabrana nova članica Sudskog vijeća

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993., Sarajliću se sudi sa Ibrahimom Purićem, Nijazom Sivrom, Ibrahimom Tarahijom, Rušitom Nurkovićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija zapovjednik Treće bojne ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Svjedok Hidajet Sivro je kazao da je bio angažiran kao vozač saniteta u sklopu 325. brigade, a prisjetio se i kako je dobio poziv da dođe do kuće Džidića jer je bila informacija da ima ranjenih.

“Kada sam stigao, vidio sam Raška Haskića i Almira Sarajlića zvanog Roki, bili su ranjeni, te su neki vojnici na nosilima ubacili Raška u auto, a Roki je ušao sam“, rekao je svjedok i dodao da ih je vozio u ambulantu u Počulici i vozilo vratio u Sivrino selo jer je bilo još ranjenih.

SUĐENJE ZA KRIŽANČEVO SELO Održano novo ročište: Svjedok vidio mrtva tijela vojnika HVO-a!

Treći svjedok, Ejub Džidić, bio je povjerenik Civilne zaštite u Preočici. Kazao je da je sa još deset ljudi upućen u Počulicu, gdje su bili smješteni u nekoj kući.

“Tada sam ugledao sivo auto, galama je počela, frka nastala. Čuo sam spominju nekog Rašku ili Zajku da je ranjen, prišao sam i vidio momka kako vodi čovjeka, kleca, prepoznao sam Rokija“, naveo je svjedok i dodao da se prepao i otišao u kuću.

Džidića će Tužiteljstvo, kako je dogovoreno, unakrsno ispitati na narednom ročištu, koje je zakazano za 7. veljače.

Izvor: Viteški.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dragan došao u Oslo i prenio svoje iskustvo: ‘Kilogram junetine 25, struja 600, stan 1.500 eura!’

Alajmovići od uplaćenih milijun KM za liječenje dali 6.383 KM!?