spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Suđenje za Križančevo selo: Uskoro nastavak, izabrana nova članica Sudskog vijeća

U predmetu protiv Ibrahima Purića i ostalih optuženih za zločine počinjene na području Viteza, umjesto sutkinje Dalide Burzić izabrana je Enida Hadžiomerović kao nova članica Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je sutkinja Hadžiomerović izabrana za novu članicu Vijeća umjesto Burzić, koja je u nemogućnosti da obavlja sudijsku dužnost.

Ćosić-Dedović je podsjetila da je sutkinja Hadžiomerović bila članica Vijeća do lipnja prošle godine te rekla da se već počela upoznavati s predmetom.

Sutkinja Burzić je početkom rujna privremeno udaljena od vršenja dužnosti odlukom Prvostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog tužiteljskog vijeća, zbog pokretanja kaznene istrage protiv nje.

Iz Državnog tužiteljstva su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je kaznena istraga protiv Burzić povezana sa slučajem ubojstva Dženana Memića, koji je vodilo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu u vrijeme dok je Burzić bila glavna tužiteljica.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. prosinca 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine, Tarahija zapovjednik Treće bojne ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. listopada.

Izvor: Viteski.ba

SUĐENJE ZA KRIŽANČEVO SELO Održano novo ročište: Svjedok vidio mrtva tijela vojnika HVO-a!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti