spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Suđenje za Križančevo selo: U lipnju početak dokaznog postupka obrana optuženih

Obrane optuženih na suđenju za ratni zločin počinjen nad civilima i vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selima pored Viteza, Križančevom Selu, Dubravici i Šafradinima, trebale bi sljedećeg mjeseca krenuti s iznošenjem svojih dokaza, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine, piše detektor.ba.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je na današnjem ročištu uložilo ukupno šest registratora materijalnih dokaza i time okončalo svoj dokazni postupak, o čemu će se Sudsko vijeće Državnog suda naknadno izjasniti.

Obrane optuženih iznijele su prijedloge saslušanja više od 20 svjedoka te vještaka i ulaganja materijalnih dokaza. Kako je rečeno na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, prvi će biti saslušani svjedoci Obrane prvooptuženog Ibrahima Purića, koji bi trebali biti ispitani na ročištu zakazanom za 17. lipnja 2022. godine.

Pored Purića, za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993. godine, optuženi su i Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti