spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Nastavak obnove zgrade travničkog KŠC-a: Radovi u prizemlju u velikoj mjeri završeni

Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o nastavku pomoći za obnovu Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić“ u Travniku, 17. svibnja potpisan je ugovor s odabranim izvođačem.

Ugovor je, uime KŠC-a potpisao ravnatelj preč. Željko Marić s tvrtkom Vlašić gradnja d.o.o. iz Travnika. Projekt instalacije grijanja i hlađenja izvodit će VG MONTING Vitez, a izradu i ugradnju bravarije MAKS d.o.o. Vitez.

Ugovor o nadzoru svih planiranih radova potpisan je s tvrtkom Games d.o.o. iz Travnika.

Ravnatelj Marić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih kulture i športa Kantona Središnja Bosna te Općini Travnik i drugim dobročiniteljima koji aktivno pomažu projekt obnove, naglašavajući važnost projekta za crkveno poslanje u procesu odgoja i obrazovanja koje je u Travniku Vrhbosanska nadbiskupija pokrenula 1882.

Obnova zgrade ima posebno značenje za grad Travnik i žitelje Središnje Bosne te izniman kulturološki značaj. To  je najveći nekomercijalni projekt, u financijskom smislu, u gradu i općini Travniku, koji je pokrenula Vrhbosanska nadbiskupija, što potvrđuje crkvenu odgovornost za odgoja i obrazovanja mladih i očuvanju identiteta, što je temeljna zadaća Sustava katoličkih škola za Europu.

Podsjetimo, nakon dugogodišnje pravne borbe za povrat zgrade sjemeništa u Travniku, Vrhbosanska nadbiskupija je u listopadu 2023. ušla u posjed cjelokupne zgrade te pokrenula proces obnove koji je iznimno težak i zahtjevan. Zgrada je ruinirana i zapuštena te zahtijeva temeljitu obnovu.

Vlada Republike Hrvatske odabrala je projekt kao strateški i od posebnog značaja za Hrvate u BiH te se on i realizira u suradnji s Državni uredom za Hrvate izvan RH.

Građevinski radovi u prizemlju gdje će biti premještena predškolska ustanova Otac Anto Gabrić u velikoj mjeri su završeni.

J.M., Katolički tjednik

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti