spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Narod glasovao za jedne, mandati drugima

Lista onih koji su odbili mandate, a koji su osvojili veliki broj glasova na Općim izborima u BiH je duga.

Većina njih se nalazila na vrhu izbornih listi. Ova praksa ponavlja se svake izborne godine jer to omogućavaju zakoni. Trenutno ne postoje pravne regulative koje bi to spriječile. U Bosni i Hercegovini u ovom trenutku više od 150 dužnosnika obavlja dvostruke funkcije.

Glasovali za jedne, a mandati drugima. Ustaljena praksa u Bosni i Hercegovini. Prvo kandidirani, a onda se mandati odbiju. Primjera je mnogo. Predsjednik SBiH Semir Efendić dva puta je odbio mjesto u Skupštini Županije Sarajevo, 2018. godine, a onda i u ovom mandatu.

Kako je pojasnio Efendić, on pretendira na poziciju premijera Županije Sarajevo ili, eventualno, ministarsko mjesto, ako bi postojala stabilna većina. Nakon što je 2018. godine odbio zastupničko mjesto u Skupštini Unsko-sanske županije, Šuhret Fazlić na ovim izborima prihvatio je mandat u Skupštini, pa će se u Bihaću uskoro birati novi gradonačelnik, javlja BHRT.

Birat će se i novi načelnik Vogošće, budući da je aktualni Edin Smajić prihvatio mandat u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. O prihvatanju ili eventualnom odbijanju mandata još razmišlja gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ja imam dobar tim suradnika i bar tri, četiri moje suradnice ili suradnika mogu dobro obavljati ovaj posao. Ljudi su se možda navikli na mene, razmišljam i o toj mogućoj tranziciji, ako mandat prihvatim, i o ostanku, ako ne prihvatim, objašnjava Imamović.

Sad sam rekao da ću prihvatiti mandat i da mi je cilj ući u Skupštinu i biti premijer žuapnije. Smatram da neke stvari koje su urađene ranije, nisu urađene dobro. Ukazivao sam u kampanji što je to što nije valjalo, ukazivao sam što je to što bi trebalo raditi bolje, kaže Fazlić.

Moral i vlastita obećanja domaćih političara sada su ponovno na ispitu jer se postavlja pitanje tko će opravdati dobiveno povjerenje građana koji su prevareni i izigrani, navodi državna televizija BiH.

Analitičari su stava da stranke svjesno kandidiraju jake političare na vodećim pozicijama upravo da bi se došlo do izbornih rezultata. I sve je ovo postalo predmetom manipulacija i zloupotreba koje se konačno moraju, kako kažu, riješiti izmjenama Izbornog zakona i Zakona o sukobu interesa.

Preduhitriti ove stvari treba kroz intervencije u zakonski okvir, to treba biti jedna od stvari kojom će se baviti svi oni koji se bave izbornim zakonodavstvom u budućnosti i Zakonom o sukobu interesa, аli mislim da treba inzistirati na odgovornosti političkih stranaka, smatra politički analitičar Adnan Huskić.

Nije problem, neka se kandidiraju za mjesto u okviru zakonodavne vlasti, ali prije toga trebaju se razriješiti ili dati ostavku na mjesto u izvršnoj vlasti, mišljenja je komunikolog Mladen Bubonjić.

Ranije je bilo slučajeva i inicijativa da se stane u kraj dvostrukim funkcijama na način da se zabrani kandidiranje jedan izborni ciklus. Isto tako, još prije godinu dana, doduše u Zastupničkom domu državnog parlamenta, usvojene su izmjene i dopune Izbornog zakona kojim je predviđeno ukidanje dvostrukih funkcija izabranih dužnosnika.

No, ove izmjene nisu dobile podršku izaslanika iz HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda. U Federaciji Bosne i Hercegovine od 2013. godine ne postoji tijelo koje može utvrditi sukob interesa pa sve ovo prolazi bez adekvatnih i konkretnih sankcija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM