Najstarija crkva u BiH i dalje je u funkciji

Crkva Svetog Mihovila Arkanđela u Varešu najstariji je katolički vjerski objekt u Bosni i Hercegovini i pod zaštitom je UNESCA i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Crkva je izgrađena 1716. godine, u vrijeme kada su ovi prostori bili dijelom turske imperije, javlja BHRT.

Tijekom velikog požara u kojem je 1819. godine izgorio cijeli Vareš, crkva je ostala bez krova, koji je ponovno izgrađen tri godine kasnije. To je zapravo bilo i jedino veće oštećenje koje je ovaj katolički vjerski objekt doživio tijekom više od 300 godina postojanja.

“Preživjela je aneksiju Bosne i Hercegovine, odnosno Austro-ugarsku i Prvi i Drugi svjetski rat i Domovinski rat, a da nije bila oštećena,” rekao je za BHRT vikar Župe Vareš, fra Anto Cvitković.

Unutrašnjost najstarije katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je posebna. Strop pomoćni oltar i gotovo svi liturgijski predmeti potiču iz 1730. godine, kao i kipovi koji su stigli iz Venecije. Najviše pažnje u crkvi Svetog Mihovila Arkanđela ipak privlači glavni oltar.

“Oltar Svetog Mihovila, to je najstariji dakle kip i oltar jer se iz tog vremena prije Trandenskog sabora govorila misa upravo gdje je svećenik okrenut leđima, zato je ovako oltar napravljen, za razliku od današnjih oltara gdje je svećenik okrenut prema narodu,” istaknuo je župnik Župe Vareš, fra Leon Pendić.

Crkva Svetog Mihovila Arkanđela i dalje je u funkciji, a gotovo svakodnevno posjećuju je i turisti iz cijelog svijeta. Značaj ovog objekta itekako cijene i građani Vareša.

“To je naša ljepotica, ponosni smo svi na nju i gdje god odemo uvijek je velika radost vratiti se tu nazočiti svetim misama i ostalim pobožnostima”, kazala je Lucija Slugić.

Crkva Svetog Mihovila Arkanđela u Varešu na popisu je nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine od 1962. godine, a trenutno je i pod zaštitom UNESCO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća

Upozorenje MUP-a SBŽ svima koji će Novu godinu provesti na Vlašiću