spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Najnovije aktivnosti Porezne uprave: U više od 300 kontrola otkriveno 40 radnika ‘na crno’

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 7. prosinca na širem području Federacije BiH 309 inspekcijskih nadzora, tzv. akcija, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U kontrolama je otkriveno 40 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja) zapečaćeno je 18 objekata i u 105 slučajeva izdani su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama 269.150 KM

“Porezna uprava poziva sudove da, blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu, izriču sankcije da bi imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali  učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije”, naglašava se.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti. Stoga se pozivaju porezni obveznici, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone da se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima. Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se to što prije urade i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

“Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije. Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da, putem portala edoprinosi.fpu.gov.ba, izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem -e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj telefona 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku ‘Nepravilnosti’”, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM