spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najavljeno veliko povećanje kapaciteta Granične policije BiH

U sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase kadeta Granične policije BiH.

Osnovnu policijsku obuku prve razine pohađalo je 98 kadeta, koji su odbranili završni rad i stekli su uvjete za čin “policajac”. Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković kazao je “da je za te mlade ljude to ogroman uspjeh, ne samo što su došli u obitelj policije nego i da su postali samostalni ljudi”.

Pred nama u Graničnoj policiji je ogroman izazov.Imamo odluke Vijeća ministara za trenutno tri generacije po 150 policijskih djelatnika. Već od 1. lipnja će ovi mladi ljudi krenuti prema svojim obavezama, na mjesta za koja su aplicirali. Završavamo natječaj za 150 policijskih djelatnika, on je pri kraju, preostalo je još da obave liječničke preglede, nakon toga će pristupiti stručnom usavršavanju kadrova, a zatim ćemo raspisati sljedeći natječaj za još 150 policijskih djelatnika. Uputili smo u proceduru zahtjev za novih 300 policijskih djelatnika za 2025/26. godinu, tako da ćemo u narednom razdoblju svakih 10-11 mjeseci ubacivati po 150 policijskih djelatnika do broja 750, kazao je Kuprešaković.

Naglasio je da se BiH nalazi na migrantskoj balkanskoj ruti te da 99 posto migranata koji prolaze kroz BiH ulaze iz Srbije.

Ova i sljedeća klasa kadeta bit će raspoređena na mjestima gdje je najveći migrantski udar. Oni će mnogo pomoći u rješavanju migrantske krize, suočavanju sa tim problemom i nadam se će vrlo dobro obavljati svoje poslove, kazao je Kuprešaković.

 

 

Naveo je da je BiH, kao i svaka druga zemlja, opterećena migrantima, da je u prva dva mjeseca ove godine broj migranata povećan za nekih 70 posto, te da se radom Granične policije BiH, ali i drugih policijskih agencija iz susjednih zemalja taj broj drži pod kontrolom, čak da se u jednoj mjeri i smanjuje.

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler kazao je da BiH sa 100 novih kadeta u okviru Granične policije BiH počinje ispunjavati uvjete u kontekstu Europskih integracija.

Veoma je bitna kontrola granica i upravljanje migracijama. EU sa svoje strane ulaže značajna sredstva, to je za nas jedan od najznačajnijih prioriteta. U proteklih šest-sedam godina EU na godišnjem razini izdvaja otprilike 20 milijuna eura. To je već značajna suma koja je dostigla više od 120 milijuna eura u proteklih šest godina. To je potvrda koliko nam je to važno pitanje, kazao je Sattler.

Dodao je da BiH, nakon pozitivne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora, treba ostvariti dobro znanih “osam koraka”. Jedan od njih je unaprjeđenje upravljanje granicama i samim migracijama, te je pozvao resorno ministarstvo sigurnosti BiH da nastavi  pomagati u ovim zadaćama, kroz usuglašavanje statusnog sporazuma sa Frontexom i finalizacijom Zakona o kontroli granica.

(Fena)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti