spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Bećirović pozvao Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentirao je u ponedjeljak glasanje o izboru suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH pozvavši Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje.

Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora suca Ustavnog suda BiH.

Za suca Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima, izjavio je Bećirović.

Vukoja je jedini kandidat za suca Ustavnog suda iz Federacije BiH odlukom devet članova Povjerenstva za izbor i imenovanja Zastupničkog doma, član Predsjedništva BiH oštro kritizira.

Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor suca Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju suca, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Povjerenstva za izbor i imenovanje, kazao je te dodao:

Povjerenstvo za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktualni suci, profesori i doktori pravnih znanosti, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta.

Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i znanosti, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za suca Ustavnog suda BiH, naveo je potpredsjednik SDP-a BiH u svom govoru.

Smatra kako sudac Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka.

Nitko nema pravo određivati suce Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršitelje dogovora stranačkih čelnika, ocijenio je uz zaključak “kako je vrijeme da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim desetljećima, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati, a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od političkih stranaka.”

Inače, cijeli proces oko izbora ustavnog suca iz Federacije BiH traje od veljače 2022. godine kada je u mirovinu otišao tadašnji predsjednik i suca Mate Tadića.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti