spot_img

Nadbiskup Vukšić na Cvjetnicu proslavio obljetnicu biskupskog ređenja

Na Cvjetnicu se slavi i Svjetski dan mladih na biskupijskoj razini, a ovim Misnim slavljem obilježena je i dvanaesta obljetnica biskupskog ređenja mons. Tome Vukšića.

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu, na blagdan Muke Gospodnje – Cvjetnicu, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje.

Na Cvjetnicu se slavi i Svjetski dan mladih na biskupijskoj razini, a ovim Misnim slavljem obilježena je i dvanaesta obljetnica biskupskog ređenja mons. Tome Vukšića.

Prigodnu čestitku u ime svih uputio mu je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

“Na današnji dan 2011. godine, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, po rukama Vinka kard. Puljića, zaređeni ste za biskupa Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, a prije nešto više od godinu dana, 29. siječnja 2022., u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova preuzeli ste službu vrhbosanskog nadbiskupa. Biskupsku službu, dakle, započeli ste prije dvanaest godina…Stoga, dok danas slavimo blagdan Cvjetnice koji nas uvodi u najbližu pripravu za svetkovinu Uskrsa, svoje molitve upućujemo Bogu moleći da Vas obaspe obiljem svoje milosti da, u službi vrhbosanskog nadbiskupa, nastavite svjedočiti Radosnu vijest spasenja i naviještati mir uskrslog Krista svima kojima ste poslani biti pastir i suputnik na putu prema uskrsnuću”, poželio je mons. Ćosić u svojoj čestitci upućenoj nadbiskupu Vukšiću, javlja KTA.

U skladu s liturgijskom odredbom da se na Cvjetnicu prije glavne Mise ophodom ili svečanim ulazom u svim crkvama vrši spomen Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem, nadbiskup Vukšić i koncelebranti, odjeveni u misno ruho crvene boje, došli su najprije u predvorje katedrale gdje je pastir Crkve vrhbosanske pozvao sve okupljene vjernike, a zatim je blgoslovio palmine i maslinove grančice koje je i ove godine darovala zajednica župe Svih Svetih u mjestu Aladinići pokraj Stoca u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji na čelu sa župnikom don Marinom Krešićem.

Na inicijativu Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela (PMD) Bosne i Hercegovine ova župa darovala je maslinove grančice i brojnim drugim župama Vrhbosanske nadbiskupije.

Vjernici su prigodom uzimanja grančica na ulazu u crkvu davali svoje milodare “za pitku vodu”, a sva prikupljena sredstva Misijska središnjica u Sarajevu proslijedit će misijskim zemljama za izgradnju bunara.

kon što je naviješten evanđeoski odlomak o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, uslijedila je procesija kroz katedralu, zatim zborna molitva “da slijedimo uzor Gospodinova poniženja, da s njime zajedno trpimo i tako postignemo slavu uskrsnuća”, a potom i misna čitanja.

Svi okupljeni posebnom pobožno slušali su svečani pjevani navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista iz Evanđelja po Mateju. Isusove riječi pjevao je kanonik mons. Pavo Jurišić, evanđelistu Mateja profesor vlč. Ivan Rako, a sve druge uloge članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ koji su animirali liturgijsko pjevanje pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon naviještene riječi Božje i otpjevane Muke Gospodnje, nadbiskup Vukšić je u prigodnoj propovijedi podsjetio da se crkveni blagdani, kojima se sjećaju događaja iz povijesti spasenja, redovito posvećeni jednom događaju.

“Danas, međutim, ovim blagdanom Cvjetnice sjećamo se dvaju događaja iz Isusova života i to, na prvi pogled, dvaju jedva spojivih događaja. Na taj način smo i započeli obrede današnjega dana svečanim ulaskom kojim smo se sjetili Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem kad je bio dočekan na način da su mu cvijećem i grančicama doslovno prostrli neku vrstu cvjetnog tepiha i dočekali ga kao sina Davidova i pjevali mu ‘hosana, spasi nas i smiluj nam se, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje’“, kazao je nadbiskup Tomo ističući da je vrhunac liturgijskog doživljaja na Cvjetnicu dojmljivi navještaj muke Isusove.

Nadbiskup je dodao kako, s druge strane “Isus nije samo povijesna ličnost, nije samo žrtva spleta različitih povijesnih okolnosti i ljudske zlobe, nego se dao i žrtvovao prije svega zbog svoje ljubavi, iz svoje ljubavi prema svima, čak i prema onima koji su ga osudili i razapinjali”, podsjećajući da je Krist molio i za njih doslovce u času kad je izdisao da im Gospodin Bog oprosti jer nisu znali što čine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti