spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

MRNJAVAC / Zastupničko pitanje: Zašto stipendije za djecu branitelja nisu osigurane studentima svih godina studija

Na jučerašnjoj 10. sjednici Sabora Županije Središnja Bosna zastupnik Boris Mrnjavac uputio je jednu zastupničku inicijativu i jedno pitanje kada su u pitanju studenti s područja Županije Središnja Bosna. Inicijativa je upućena prema Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta, a pitanje je postavljeno Kantonalnoj upravi za branitelje.

Inicijativu i pitanje prenosimo u cijelosti:

Inicijativa da se napravi analiza broja studenata u Kantonu Središnja Bosna zatim gdje studiraju studenti u Bosni i Hercegovini i inozemstvu kao i analiza materijalnog statusa studenata na području Kantona Središnja Bosna.

OBRAZLOŽENJE

Kao jedna od mjera pomaganja mladoj osobi odnosno studentu na području Kantona Središnja Bosna, potrebno je da se uradi analiza iz svih dostupnih podataka o broju studenata zatim materijalnom statusu studenata te gdje studiraju studenti u Bosni i Hercegovini i inozemstvu i koliko bi koštalo da se svima njima osiguraju stipendije.
Naime, Kantonalna uprava za branitelje prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu stipendija djeci branitelja, ne uzima u razmatranje prijave studenata prve godine studija kao i studenata koji su upisali treći ciklus studija.

Kroz ovu analizu napravio bi se prvi korak u ispunjenju konačnog cilja, ostvarivanja prava na stipendiju studentima bez obzira na godinu i ciklus studija.

Zastupničko pitanje:
Postavljam pitanje Kantonalnoj upravi za branitelje, zašto prilikom donošenja Pravilnika o ostvarivanju prava na stipendije nije omogućeno studentima prve godine studija pravo apliciranja na natječaj za dodjelu stipendija djeci branitelja za akademsku 2023./24. godinu?

OBRAZLOŽENJE
Kantonalna uprava za branitelje je 12.2.2024. godine na temelju članka 33. Zakona o dopunskim pravima branitelja (,,Službene novine KSB“, broj: 7/16 – pročišćeni tekst) i članka 3. Pravilnika o ostvarivanju prava na stipendiju (,,Službene novine KSB“, broj: 2/24), raspisala natječaj za dodjelu stipendija djeci branitelja za akademsku 2023./24. godinu.

Kao i prethodnih godina niti ovaj put prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu stipendija djeci branitelja Kantonalna uprava za branitelje nije omogućila studentima prve godine studija pravo apliciranja na natječaj za dodjelu stipendija.

U vremenima sve većih poskupljenja pa tako i porasta samih troškova studiranja, ali i povećanja Proračuna Kantona Središnja Bosna, mišljenja sam da je trebalo omogućiti studentima prve godine studija pravo apliciranja na natječaj za dodjelu stipendija.
Kiseljak.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti