spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Most nastavlja pregovore s HDZ-om i SDP-om

Most nezavisnih lista danas nastavlja pregovore s koalicijama okupljenima oko SDP-a i HDZ-a, a tema razgovora su kultura, izborni sustav i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

Da će proglašenje gospodarskog pojasa biti jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi, Most je objavio u utorak navečer, a smatraju kako je “nedopustivo da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun”.

Na najavu Mosta istoga je dana objavom na Facebooku reagirao član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin.

“Dakle, isključivi gospodarski pojas. Zanimljivo kako su ga se tek sada sjetili… Vjerojatno zbog toga što ne znaju da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa on postaje hrvatski pojas, ali i pojas Europske unije. Što znači da ga pod istim uvjetima, bez diskriminacije i razlike za, primjerice, ribarenje, koristi svaki državljanin ili poslovni subjekt iz svake države članice Europske unije. Primjerice, Italije ili Slovenije”, napisao je Grbin, a kakav će konačni stav SDP zauzeti na današnjim pregovorima, ostaje za vidjeti.

Nepoznato je i kakve će promjene u izbornom sustavu tražiti Most, no u njihovu predizbornom programu kao glavni problemi su se navodili neinformiranost birača, nedovoljna prava sustavu preferencijalnog biranja, sustav biranja i zastupljenosti nacionalnih manjina, glasovanje u inozemstvu i neravnomjernost izbornih jedinica.

Most je u predizbornoj kampanji predlagao model kombiniranog izbornog sustava u kojem bi se zastupnici birali djelomično u jednomandatnim izbornim jedinicama, a djelomično u regionalnim izbornim jedinicama preferencijalnim glasovanjem za kandidate na kandidacijskim listama.

Tražili su i da se broj saborskih zastupnika smanji na 110, a kad je riječ o izboru zastupnika nacionalnih manjina, zalagali su se za model po kojem bi se manjinske liste natjecale u općim izbornim jedinicama, ali ne bi morale prijeći izborni prag od pet posto, nego bi mandate osvojile ako na cijelom teritoriju Hrvatske dobiju glasova koliko je prosječno potrebno za osvajanje mandata na stranačkim listama.

O glasovanju državljana bez prebivališta u Hrvatskoj raspisali bi referendum na kojem bi se odlučilo o zastupljenosti tzv. manjine u Saboru.

Uz program su, međutim, napomenuli kako se on “ne piše da bi netaknut stajao na policama i vitrinama, nego da bi ga primjena prilagođavala i kalila u odnosu na zatečeno stanje”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM