Petak, 7 svibnja, 2021

Mladi iz Kiseljaka, Fojnice, Busovače žele riješiti uočene probleme

Pročitajte i ovo

Izgubio 7.000 KM, a onda mu sugrađanin vratio novac

Da još uvijek postoji poštenje i pošteni ljudi dokazuje priča iz Zenice. Zeničanin Andrija Petrović je jučer na području Novog...

FOTO | Radovi na dionici puta Kaonik-Busovača

Radovi na rekonstrukciji prometnice na dionici Kaonik-Busovača započeli su prije nekoliko dana. Zbog toga se ovim dijelom često prometuje usporeno,...

VIDEO | “Ljudi, ne šaljite mi pare, radim i zarađujem!”

"Hamid Babanović iz Lupca kod Zenice u samo osam mjeseci potpuno je promijenio svoj i život svoje porodice. On...
Na 4. eUPSHIFT radionici učestvuje 10 timova iz 7 općina BiH

Za realizaciju pet najboljih ideja bit će dodijeljeno 15.000 KM.

U nedjelju, 11. travnja, počela je 4. eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini koju realizira organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF BiH, a uz financijsku podršku Kraljevine Švedske. Riječ je o online radionici prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

Na četvrtu eUPSHIFT radionicu su se mogli prijaviti adolescenti uzrasta od 13 do 19 godina u timovima od tri do pet članova sa područja općina: Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Brestovsko (Kiseljak), Fojnica, Jajce, Vitez, Busovača, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Dobretići, Kreševo i Donji Vakuf.  Nakon izvršene selekcije, za sudjelovanje u ovim radionicama odabrano je 38 mladih u 10 timova kojima će tim mentora u razdoblju od 11. do 18. travnja pružati podršku, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine. Timovi sudjeluju u 4. eUPSHIFT radionici.

 

Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić i Josip Saraf stižu iz mjesta Divičani, Jajce, a pokušavaju riješiti problem “Naša školska biblioteka i čitaonica nisu opremljene”.

- Advertisement -

Delila Osmančević, Lamija Muminović i Kermo Mirza, tim iz Busovače, bave se problemom: “Postoji tenzija među mladima različitih nacionalnosti u našem mjestu”.

Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić i Andrea Šiško, iz mjesta Novi Travnik, bave se problemom: “Sportski teren nije prilagođen osobama sa invaliditetima i mlađoj djeci”.

Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić i Elmir Palić dolaze iz Travnika i žele riješiti problem “U našem kantonu ne postoji kino”.

Ajla Behlil, Nedžma Jusupović i Vanesa Stanić iz Kiseljaka rješavaju problem “U našem mjestu ne postoji prostor za mlade/omladinski centar”.

Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina i Ewald Stanić dolaze iz mjesta Gojevići, Fojnica i bave se problemom “Mladi se hrane nezdravo i to negativno utiče na njihovo zdravlje”.

Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić i Valentina Marjanović, tim iz Jajca, bavi se problemom “Ne postoje aktivnosti za mlade u kojima bi se svi družili sa svima”.

Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić i Ajna Mecavica dolaze iz Divičana, Jajce i žele riješiti problem “Mlade se osuđuje zbog njihovog fizičkog izgleda”.

Natalia Džepić, Sanda Šako i Ivano Iviš stižu iz Fojnice i rješavaju problem “Mladi nemaju vještine potrebne za vođenje domaćinstva”.

Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović i Ena Hozić iz Bugojna žele riješiti problem “U našem mjestu ne postoji muzička vježbaona ni orkestar u kojem može učestvovati ko god poželi”.

Na kraju radionice, u nedjelju, 18. travnja, svi timovi će svoje ideje prezentirati pred stručnim žirijem, nakon čega će žiri izabrati pet timova kojima će se dodijeliti grantovi od po 3.000 KM kako bi svoju ideju proveli u djelo.

Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo