spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Mladi iz BiH najčešće putuju u Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Tursku i Crnu Goru

Mladi iz BiH najčešće posjećuju Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Tursku te Crnu Goru, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srednjobosanskoj županiji, piše Večernji list BiH.

Manje od polovine putovalo

Najčešći razlog njihova putovanja je turizam, ali i posjet rodbini. Na inicijativu zastupnice u Skupštini Srednjobosanske županije, Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta BiH proveo je istraživanje o položaju i potrebama mladih.

Ovo je ujedno prvo sveobuhvatno istraživanje koje je Institut proveo u ovoj županiji kada je riječ o položaju i potrebama mladih. Prikupljanje podataka provedeno je u listopadu prošle godine, korištenjem standardiziranog upitnika koji Institut za razvoj mladih KULT koristi za istraživanje položaja i potreba mladih na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o putovanjima u inozemstvo, manje od polovine (45,5%) mladih izjavljuje da je putovalo u inozemstvo u posljednje dvije godine. Istodobno, manje od polovine (49%) mladih izjavljuje da nije putovalo, a jedan od razloga svakako je bila i pandemija COVID-19 i ograničenja država za ulazak i turističke posjete.

– Unatoč pandemiji COVID-19 i ograničenjima donesenim u svrhu suzbijanja širenja virusa tijekom 2020. i 2021. godine, mladi izjavljuju da su najviše posjećivali Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Tursku te Crnu Goru, a najistaknutiji razlozi putovanja su turizam i posjet rodbini – stoji u rezultatima istraživanja. Postotak mladih koji su imali priliku putovati u druge gradove unutar BiH u referentnih godinu dana iznosi 83,6%.

Od broja mladih koji su u posljednjih dvanaest mjeseci od početka istraživanja putovali u druge gradove unutar BiH, najviše ih je putovalo u Mostar, Sarajevo, Zenicu, Travnik, Jajce, Vitez. Kada je riječ o ekskurzijama unutar entiteta, putovalo je 22,2 posto mladih sudionika ovog istraživanja. Zatim, 19,9% mladih iz Srednjobosanske županije sudjelovalo je u ekskurzijama u inozemstvu, isti postotak je iskazan kada su u pitanju volonterski i drugi kampovi.

Organizirana putovanja

– Kada se radi o organiziranim putovanjima, mladi u SBŽ bili su uključeni u studentske razmjene (4%), ljetne škole (7,6%), volonterske kampove (19,9%), škole u prirodi (8,1%), studijska putovanja (10,4%), ekskurzije unutar entiteta (22,2%), ekskurzije u drugi entitet (15,7%) i ekskurzije u inozemstvo (19,9%) – navodi se u rezultatima ovog istraživanja. Prema rezultatima analize, više od polovine (51,2%) mladih svjedočilo je napuštanju zemlje članova njihove uže obitelji u posljednjih sedam godina.

Oko 78% mladih tvrdi da je u posljednjih sedam godina član iz njihove šire obitelji napustio državu, dok je više od 86% mladih svjedočilo odlasku nekoga iz susjedstva. Anketari, također mladi, tijekom ovog istraživanja o položaju i potrebama mladih anketirali su 604 mlade osobe s područja SBŽ-a u svim općinama. Ispitanici su birani metodom slučajnog uzorka, u dobi između 15 i 30 godina. Broj ispitanika i metoda slučajnog uzorka osigurava reprezentativnost uzorka. Ispitanici, u dobi od 15 do 30 godina, birani su metodom slučajnog uzorka, što znači da je svaka mlada osoba s teritorija SBŽ-as imala podjednaku vjerojatnost da bude dio ispitanih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM