spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Mlada nedjelja na Plehanu

Mlada nedjelja proslavljena 14. travnja u župi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je 100-tinjak Plehančana i vjernika iz okolnih župa Bosanske Posavine.

Misu je slavio župni vikar na Plehanu i župnik u Foči kod Dervente fra Franjo Dalibor Stjepanović. S njim u koncelebraciji bili su plehanski gvardijan fra Anto Tomas, gvardijan u Tuzli fra Željko Nikolić te fra Ivan Ćurić.

Kako je toga dana završena i duhovna obnova na kotačima za članove Moto kluba specijalne policije iz Hrvatske, kojoj je tema bila Značaj vjere u svakodnevnom životu i radu, a kojoj je predvoditelj bio fra Franjo Dalibor on je u prigodnoj homiliji pojasnio: “Zadaća nas katolika koju smo pozvani provoditi je biti svjedoci evanđelja svima. Naše izabranje nije apriori samo da budemo spašeni, nego da tu zadaću izvršavamo. Božje milosrđe trebamo svjedočiti pred drugima, biti svjedoci na svakom području svoga života. U lomljenju kruha na ovoj misu prepoznajmo Isusovu prisutnost među nama, neka nam ta prisutnost da snage o tome drugima svjedočimo, da nas ta milost potiče, jača, osposobljava da budemo svjedoci evanđelja. Svjedok vjernik je onaj koji kada iz crkve izađe vani u svoju obitelj, na radno mjesto i drugdje, živi tako da ga ljudi pitaju gdje je našao tu radost koju svjedoči u konkretnom životu”.

Homiliju je zaključio  riječima kako je “kršćansko življenje protkano u sve pore našega života te iako je zahtjevno, ostvarivo je uz Božju milost, mudrost i snagu, našu skromnost, poniznost i otvoreno srce”.

Liturgijsko slavlje animirali su svojim pjevanjem i sviranjem mladi iz Novog Sela Balegovci; Katarina ČančarLuka Studenović i Gabriela Udovičić.

Inače, duhovna obnova, koja je okupila desetak članova Moto kluba specijalne policije iz Hrvatske,  započela je u četvrtak 11. travnja u popodnevnim satima u župi Srca Marijina u Foči euharistijom sa zazivom Duha Svetoga.

Predvoditelj obnove župnik fra Franjo Dalibor program je drugoga dana započeo razmatranjem na temu Zahtjevi i dobrobit vjerničkog življenja, nakon kojega su  sudionici zajedno s njim na svojim motorima hodočastili u Tuzlu gdje su pohodili i pomolili se u Memorijalnom parku Obodnica. Uputili su se potom u Srebrenicu gdje su u spomen kapeli Svete Marije, na izvorištu provincije Bosne Srebrene sudjelovali na večernjem misnom slavlju.

Tema razmatranja trećega dana bila je Duhovna i tjelesna snaga. Na svojim motorima posjetili su toga dana Orašje i Odžak, a završili dan večernjim misnim slavljem u Foči kod Dervente. U nedjelju su iz Foče krenuli na motorima prema Plehanu gdje su sa ostalim pukom slavili misu Mlade nedjelje. Poslije mise druženje su nastavili uz zajednički ručak.

M. A., B. Lukačević, KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti