spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ministar Medved potvrdio: Prava branitelja HVO-a jednakopravna s pravima branitelja iz RH

Na sastanku u Mostaru, održanom u petak, između Koordinacije Ministarstva hrvatskih branitelja RH i predstavnika krovnih braniteljskih udruga HVO HRHB-a, istaknuto je da hrvatski branitelji, koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, uživaju ista prava kao i branitelji iz Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, naglasio je važnost radnog sastanka koji je imao za cilj analizirati provedbu zakonskih rješenja i mjera usmjerenih prema braniteljima HVO-a. “Izvješća i stavovi braniteljskih udruga ulijevaju optimizam, jer gotovo da nema otvorenih pitanja koja zahtijevaju hitno rješavanje. Postigli smo značajan napredak zahvaljujući našem zajedništvu i partnerstvu,” izjavio je Medved.

Pripadnici HVO-a zastupljeni su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i u mirovinskom sustavu RH. “Svaki korak bio je važan, a izmjene Zakona na početku ove godine omogućile su svim ratnim vojnim invalidima iz HVO-a podnošenje zahtjeva i reguliranje mirovine u RH,” podsjetio je ministar.

Ministarstvo nastavlja s nizom aktivnosti namijenjenih hrvatskim braniteljima, uključujući i one iz BiH. Izgradnja veteranskih centara, programi preventivnih pregleda i omogućavanje korištenja centara za rehabilitaciju samo su neke od pogodnosti dostupne braniteljima HVO-a.

Osim toga, Medved je iskazao podršku izgradnji Muzeja HVO-a i naglasio važnost suradnje s Memorijalno-dokumentacijskim centrom u Mostaru te realizaciji Muzeja Domovinskog rata. “Ovo je rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i provodili tijekom posljednjih osam godina,” zaključio je Medved.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović, zahvalio je ministru Medvedu na kontinuiranoj podršci i istaknuo kako je jedno od osnovnih načela zaštita dostojanstva Domovinskog rata i branitelja. “Naša suradnja s ministarstvom branitelja RH temelji se na najboljoj vjeri i zajedničkom cilju – zaštiti prava naših branitelja,” dodao je Čović, izražavajući zadovoljstvo statusom koji branitelji HVO-a imaju u hrvatskom zakonodavstvu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti