spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ministar Delić ponovno razgovarao s umirovljenicima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, zajedno s predstavnicima FZ MIO, sastao se u utorak sa županijskim predstavnicima saveza umirovljenika iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanske županije.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza mirovinsko-invalidskih sustava zemalja regije i Europe, kao i analiza Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja mirovina.

Delić je predstavio Strategiju demografskog oporavka i razvoja, koja je, prema zajedničkom stavu svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost samog mirovinskog sustava.

Posebno je naglašeno kako je omjer radnika i umirovljenika gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tijekom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Na marginama ovog sastanka razgovarano je i o zahtjevima umirovljenika koje su iznijeli na posljednjoj održanoj Skupštini, te je dogovoreno da će se o ovim zahtjevima diskutirati na predstojećem sastanku s kolegijem Vlade FBiH.

Zajednički stav svih prisutnih na današnjem sastanku je da problema ima mnogo i da ih trebamo i moramo zajednički rješavati. Otvoren dijalog, kakav smo dosad prakticirali, najbolji je način da dođemo do rješenja koja će s jedne strane utjecati na poboljšanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost mirovinskog sustava, zaključio je u priopćenju ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti