spot_img
spot_img
Petak, 14 lipnja, 2024

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore: Šitit ćemo vas!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je u petak Hrvate u BiH da izađu na izbore u nedjelju i ponovio da će štititi njihovu konstitutivnost i jednakopravnost u BiH.

Građani BiH u nedjelju izlaze na opće izbore koje bi ponovo moglo obilježiti preglasavanje bosanskohercegovačkih Hrvata.

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema Izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti.

U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju, poručio je hrvatski predsjednik.

Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u BiH, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike.  

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obaveza i hrvatski državni interes.

Hrvati u BiH su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduvjet njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, kazao je.

Milanović je naglasio da će, neovisno o ishodu izbora, kao predsjednik države činiti sve što je u njegovoj moći da zaštiti konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nada se da će u tome ubuduće imati “konkretniju i odlučniju podršku” hrvatske vlade, prije svega u tijelima EU-a i NATO-a.

Pošto je Hrvatska “punopravni a ne samo papirnati” član tih organizacija ima instrumente “koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno”, kazao je.

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, kazao je predsjednik RH.

Siguran sam da su upravo Hrvati u BiH poveznica koja sprečava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike, zaključio je Milanović.

1 KOMENTAR

  1. Wow, superb weblog format! How lengthy have you been running a blog
    for? you make running a blog look easy. The total look of your web site is fantastic, let alone the content material!
    You can see similar here najlepszy sklep

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti