spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Čolić opjevao tragičnu smrt djevojke koja je skočila kroz prozor kako bi izbjegla silovanje

Izabrala je sigurnu smrt umjesto poniženja

“Ona spava” pjesma je s kojom je Zdravko Čolić opjevao tragičnu smrt Milice Kostić, učenice medicinske škole koja je skočila kroz prozor kako bi izbjegla silovanje, a prošlo je 48 godina od pogreba djevojke koja se obranila od nasilnika i silovatelja i sačuvala svoje dostojanstvo, piše Nova.rs.

Osamnaestogodišnja djevojka Milica Kostić, učenica medicinske škole u Kruševcu, prije gotovo pola stoljeća naivno je pratila grupu mladića koji su je molili da im pomogne. Rekavši joj da im treba pomoć strogih roditelja jedne od njihovih djevojaka, Milica je odlučila da pokuša, ali je ubrzo shvatila da se radi o smišljenom planu. Po ulasku u Miličin stan pokazalo se da dečki imaju druge namjere.

Njih petorica počeli su je uvjeravati da se skine i ne opire dok je seksualno zlostavljaju. Računajući da će Milica od straha popustiti, pokušavali su je uvjeriti da je “bolje” da sama pristane na silovanje, nego da to prolazi uz dodatnu upotrebu fizičke sile.

Jedan od momaka koji se spremao da počini stravičan zločin počeo je da se koleba u toj nameri nakon što je Milica kroz suze rekla da je nevina. Izašao je iz sobe u kojoj je bila preplašena djevojčica, a ubrzo su za njim krenuli i ostali dječaci kako bi ga uvjerili da ne odustaje. Uhvativši trenutak kada su svi izašli iz sobe, Milica je skočila sa 11. kata solitera, izabravši sigurnu smrt umjesto poniženja.

Iako nitko nije predviđao da će preživjeti pad, Milica je živjela još dva dana i za to vrijeme istražnim organima uspjela otkriti tko su počinitelji i što se točno dogodilo tog kobnog dana. U Kruševcu su organizirani prosvjedi protiv nasilnika, koji su ubrzo uhićeni, no ne zna se sa sigurnošću koliko su osuđeni, kao ni koliko su vremena proveli u zatvoru. Slučaj Milice Kostić tada je pokrenuo raspravu o stanju ženskih prava u Jugoslaviji i izazvao bijes i tugu među građanima.

Smrt Milice Kostić inspirirala je pjesnika Velizara Šofranca da napiše tekst pjesme Ona spava, a glazbu je ubrzo skladao Kornelije Kovač. Javnosti je predstavljena kada je Zdravko Čolić zapjevao i s njom pobijedio na Hit paradi u studenom 1974. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM