spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

MARINKO ČAVARA: Još ne razmišljam o prihvaćanju ostavki federalnih ministara iz DF-a

Najvažnije je da su se u ovom razdoblju donijeli neophodni reformski zakoni. Treba razgovarati na koji način svladati prepreku u vidu potpredsjednika FBiH iz Demokratske fronte, koji može blokirati funkcioniranje vlast, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

VIJESTI.BA: SDA je dogovorila koaliciju s BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA. Očekuje se da vi, kao predsjednik Federacije, potpišete ostavke preostala tri ministra iz DF u Vladi FBiH. Kada se to može očekivat?

ČAVARA: Sada o tome ne razmišljam. Najvažnije je da su se u ovom razdoblju donijeli neophodni reformski zakoni. Treba razgovarati na koji način svladati prepreku u vidu potpredsjednika FBiH iz Demokratske fronte, koji može blokirati funkcioniranje vlasti. To je jako nekorektno.

VIJESTI.BA: Nova parlamentarna većina (SDA, HDZ BiH, BPS, Stranka za BiH i A-SAD) pokazala je da ima dovoljno snage za donošenje bitnih zakona u Parlamentu. Očekujete li da DF, preko potpredsjednika FBiH, dozvoli da te stranke dobiju mjesta u Vladi Federacije?

ČAVARA: Zadovoljan sam što su stranke s manjim brojem zastupnika u federalnom Parlamentu pokazale veliku odgovornost prema FBiH i BiH, što su shvatile da samo reforme mogu promijeniti postojeće stanje i da možemo krenuti ka EU imajući u vidu da su reforme koje ova Vlada provodi poduprle najznačajnije države u Uniji. To se iskazalo i na sjednici Zastupničkog doma.

Nažalost, stranke s velikim brojem zastupnika pokazale su se sitničarskim, obmanjujući javnost da je ono što se donosi štetno za sve. Pokazali su da ne mogu voditi zemlju naprijed, već da treba stalno da se valjamo u blatu. Nova parlamentarna većina, pokazala je spremnost, bez obzira na pritiske, da usmjeri Federaciju ka europskim integracijama. To je jako pozitivno i trebamo nastaviti tim putem. Nadam se da će se to partnerstvo učvrstiti i da ćemo svladati prepreku koja je napravljena ulaskom DF-a, a onda deklarativnim izlaskom iz vlasti zadržavajući ključne pozicije u FBiH. Ključne, koje puno znače za buduću popunu Vlade FBiH, prije svih mjesta potpredsjednika FBiH, koji može da ne da suglasnost na imenovanja koja potpišem. Tada ne bismo mogli popuniti Vladu FBiH i ne bismo mogli stranke koje su pokazale odgovornost dovesti u mogućnost da zajedno s nama odlučuju u Vladi FBiH.

VIJESTI.BA: Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (Demokratska fronta) je isticao da neće sprječavati imenovanja ministara ako se u vlast ne uvodi SNSD.

ČAVARA: Takvi stavovi pokazuju o koliko ozbiljnim ljudima se radi. Ako nisu dio vlasti, otkud im pravo da kreiraju tko će biti dio te vlasti. Ima li itko, tko prati političku situaciju, da još vjeruje izjavama koje dolaze iz Demokratske fronte?! Do sada su bezbroj puta mijenjali svoje stavove. To i neodgovornost prema građanima FBiH najbolje oslikava tu stranku.

VIJESTI.BA: Nova većina je na granici. Točno 50 glasova u Zastupničkom domu. Može li to biti čvrsta koalicija?

ČAVARA: Sutra se može netko razboljeti, kao što je bio slučaj s jednim zastupnikom SDA i naravno da to nije stabilna većina. Treba tražiti još razumijevanja kod stranaka koje su tijekom glasanja o Zakonu o radu pokazale shvaćanje važnosti reformskih procesa i tražiti prostora da napravimo još stabilniju većinu. Mnoge reforme nas čekaju i moramo na tome raditi. Uspjeh ovisi i od razumijevanja drugih strana.

VIJESTI.BA: Vratimo se reformama. Zakon o radu je usvojen nakon brojnih peripetija. Kako ga vi vidite?

ČAVARA: Ni jedan zakon o radu ne može biti savršen, ali moramo napraviti iskorak. Postojeće stanje na tržištu rada je zamrznuto. Gotovo da nema upošljavanja. I Vlada FBiH je zamrznula upošljavanje državnih službenika. Privatni gospodarstvenici traže načina kako će iscrpiti sve mogućnosti da ne primaju nove radnike, jer kasnije će ih otpustiti.

Imamo diskriminaciju na tržištu rada koja se ogleda da oni koji rade u državnim institucijama i poduzećima imaju sve privilegije i bilo koja da im bude uskraćena oni tuže i tako su sve razine vlasti pod ogromnim pritiskom presuda. Prava radnika u privatnom sektoru, u mnogim poduzećima, su na jako niskoj razini i to moramo promijeniti. Oni koji rade u javnim institucijama moraju biti svjesni da ne moraju imati sve što zamisle, a da oni koji rade u privatnom sektoru nemaju ništa. Tu moramo približavati prava.

Ovaj Zakon treba pročitati i vidjeti koliko prava daje i insistirati na tome da se on primjenjuje. Tada će mnogi radnici biti presretni s ovim Zakonom.

VIJESTI.BA: Sindikati su se oštro protivili usvajanju Zakona o radu. Nekoliko tisuća ih je čak i prosvjedovalo. Kako gledate na stav sindikata?

ČAVARA: Javnost se treba zapitati za koga sindikati rade. Ako se prisjetimo da je ovo vodstvo sindikata, na temelju bliskih odnosa s čelnicima SDP BiH i ostalima, potpisalo političku platformu o suradnju i da protekle četiri godine nisu pravili probleme, mada su u tom razdoblju radnici izgubili sva prava. I sada govore o istom Zakonu, na koji tada nisu imali primjedbe i tvrde kako je neprihvatljiv i kako treba praviti revoluciju. To dovoljno govori o rukovodstvu sindikata.

Nadam se da će svi članovi sindikata tražiti rukovodstvo koje će se boriti za prava radnika, a ne za prava određenih političkih partija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM