spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Direktor “Klasa”: Zakon o radu nam skida “luđačku košulju”, zaposlit ćemo mnogo novih radnika

Direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić izjavio je danas da je Prijedlog Zakona o radu dobar, i da će njegovo eventualno usvajanje za izravnu posljedicu imati zapošljavanje dodatno velikog broja novih radnika u AS Group.

Dodao je da uz njihova najveća očekivanja od novog Zakona o radu usmjerena na konačno uređenje oblasti kolektivnih ugovora, te da očekuju da im bude skinuta “luđačka košulja” u vidu kolektivnih ugovora, zaključenih prije 15 godina, koji “apsolutno ne uvažavaju promijenjene uvjete poslovanja i koji za 15 godina nikada nisu mijenjani, a koje nije moguće otkazati bez obzira na to što jedna od ugovornih strana nije u mogućnosti ispunjavati obveze iz ugovora”.

Hrvić navodi da, kao jedna od vodećih tvrtki koja je jedan od najvećih poslodavaca u BiH, žele aktivno sudjelovati u postupku budućeg kolektivnog pregovaranja koje bi im novi Zakon o radu, ukoliko bude usvojen, omogućio.

Tvrdi da će, obzirom da novi Zakon unosi red u pogledu reprezentativnosti ugovornih strana, o kolektivnim ugovorima pregovarati i da će ih potpisivati samo stvarni i istinski predstavnici, kako radnika tako i poslodavaca.

Hrvić smatra da ograničavanje trajanja kolektivnih ugovora na razdoblje do tri godine omogućava aktivnu ulogu kako poslodavaca tako i sindikata u traženju optimalnih rješenja, kao i da će preispitivanje svake tri godine biti krupan iskorak u pravcu iznalaženja optimalnih rješenja za radnike i za poslodavce.

Naveo je “da pri tome ne treba uvijek imati na umu smanjenje plaća, već da je zapravo svrha ovakvog pristupa realno povećanje plaća zaposlenih, te da isto tako treba imati na umu da maksimalistička rješenja zasigurno nisu optimalna rješenja”.

– Dobri radnici nikada se nisu trebali plašiti nikakvog zakona, pa tako niti ovog. Za neradnike to baš i ne možemo kazati. Stoga apeliramo da se u ovom razdoblju budu izbjegnu teške i neodgovorne izjave, kazao je Hrvić.

Iako se pojedinci trude da što više zaplaše radnike budućim otkazima, on ne vjeruje da će doći do bilo kakvih “nenormalnih ili masovnih otkaza jer smatra da su osnovni mehanizmi zaštite radničkih prava zadržani”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM