spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Makarski nadbiskup posjetio Deževice

U Duhovnom centru “Kuća navještenja” u Gromiljaku ovih se dana održava susret za Animatore duhovnih zvanja iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tom prigodom, nakon radnog prijepodnevna, sudionici susreta u poslijepodnevnim satima imali su priliku za obilazak duhovnog i povijesnog bogatstva ovog dijela Hrvata i katolika u Središnjoj Bosni. Tako su ovog utorka u svom obilasku prvo posjetili Samostan sestara klarisa na Brestovskom, gdje su imali priliku pobliže vidjeti žar i entuzijazam s kojim sestre na Brestovskom žive, rade i djeluju iz dana u dan.
Nakon posjete samostanu klarisa, druga posjeta bio je samostan sv. Duha u Fojnici, gdje se nalazi jedna od najljepših muzeja u Bosni i Hercegovini. U samostanskom bogatstvu Fojničkog muzeja, posjetitelji su mogli vidjeti, čuti, a i doživjeti, gorljivost, pronicljivost i vjernost naroda ovog kraja. U Fojničkom Muzeju vidljiva je stalna odanost i vjernost Bogu kako puka ove lepeničke doline, tako i samih svećenika koji su kroz lijepe i teške trenutke uvijek sa svojim pukom. Bogatstvo Fojničkog muzeja ne može se opisati, ono se doista mora vidjeti i posjetiti, jer hrabar je ovo puk, žilava je ovdje vjera, ona se teško može poljuljati zaključili su gosti.
Nakon posjete fojničke riznice, gosti su stigli u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, gdje ih je dočekao domaći župnik don Marin Marić. Poslije toplih riječi dobrodošlice, gosti skupa s župnikom Marićem i mons. Barišićem uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog, koje ovih dana priča posebnu priču, kako zbog jesenskih boja, tako i svojom bogatom – duhovnom oazom mira, gdje svaki pojedinac može osjetiti osobni kontakt Boga i čovjeka. Župnik don Marin gostima je prikazao svetački lik sv. Jakova Markijskog, te kroz crtice njegovog života prikazao i ispričao Jakovljevu gorljivost za Isusom Kristom.
Poslije razgledavanja svetišta, gosti su se zajednički uputili u župnu crkvu Gospe Snježne u Deževicama, prije sv. mise gosti su izmolili Večernju molitvu iz službe Časoslova, te Gospinu krunicu, a nakon toga slavljena sv. Misa koju je predvodio mons. Marin Barišćić u koncelebraciji s osamnaest svećenika. Na samom početku Misnog slavlja domaći župnik don Marin Marić pozdravio je biskupa Barišića i goste te rekao, kako su Deževice nakon svoje katarze u Domovinskom ratu, dosta doživjele svoj duhovni preporod, a sve zahvaljujući dragom Bogu i vjernim župnicima koji su vodili ovo stado.
U svojoj propovijedi biskup Barišić naglasio je važnost ljudske osobe, te kako je svaki svećenik, redovnik i redovnica izašao iz ljudi da im služe. Važnost životnog poslanja pa i svećeničkog i redovničkog jeste biti čovjek, imati ljudske i vjerničke kvalitete. Kada u sebi imamo te kvalitete, onda znamo cijeniti i majku iz koje smo ponikli, majku koja nas je hranila, te majku koja nas bodri. Svima nam je potrebno više svjetla u ovom životu, upravo to svjetlo u ovom svijetu trebamo nositi mi svećenici, redovnici i redovnice, zaključio je mons. Barišić.
Na koncu Misnog slavlja župnik Marić zahvalio se na dolasku prijateljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a posebno mons. Barišiću, te, skupa s župljanima, pripremio skromni dar za biskupa Marina s domaćim proizvodima ovog kraja kojeg su uručile domaće župljanke u tradicionalnim nošnjama ovog kraja.
Tijekom misnog slavlja liturgijsko pjevanje animirali su članovi Frame Fojnica, a zajedničko druženje nastavljeno je u Restoranu Luka u Deževicama. Nakon, večere, razgovora, pjesme i druženja, gosti su se uputili na svoje odredište u Duhovni centar na Gromiljaku.
Animatori za duhovna zvanja borave u Bosni i Hercegovini do 21. rujna, gdje će imati prilike obići i druga mjesta koja su bliže Kiseljaku, te upoznati život ove mjesne crkve.

Artinfo

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM