spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Ljetovanje je za bh. obitelji postalo luksuz koji si rijetki mogu priuštiti

Na pragu smo sezone godišnjih odmora, a oni koji to sebi mogu priuštiti, uvelike planiraju gdje će ljetovati. Ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa dovelo je do povećanog zanimanja za putovanja diljem svijeta, a interes je povećan i među građanima BiH.Ipak, odluku će velikim dijelom odrediti cijena odmora.

Ponuda agencija

Za veliki broj bh. građana ljetovanje je postalo luksuz, pa i u susjednoj Hrvatskoj, gdje su zbog globalnih poskupljenja, ali i povećanog zanimanja cijene znatno porasle. Jedan od popularnijih ženskih portala u Hrvatskoj izdvojio je dio ponude za ljetovanje u toj zemlji. Cijene su za odmor u trajanju od tjedan dana za dvije osobe od 10. do 17. kolovoza, a blago rečeno – šokantne su.

Tako tjedan dana odmora u Trogiru u apartmanu s 3 zvjezdice koša 9097 kn. Za apartman s 4 zvjezdice u Orebiću treba izdvojiti 8501 kn. Apartman s 3 zvjezdice u Poreču platit ćete 9819 kn. Prema navodima portala, cijena apartmana s 3 zvjezdice za isti termin i razdoblje u Maslenici je 8735 kn, a apartmana s 4 zvjezdice u Opatiji 8350 kn. Portal navodi kako su to prosječne cijene, a u ponudi su i znatno skuplji, ali i jeftiniji apartmani. Mogu se pronaći i apartmani s nešto nižim cijenama, ali većinom su to nešto lošiji smještaji, u malim mjestima, bez parkirališta, dalje od plaže, bez Wi-Fija i slično.

Za većinu bh. građana ti iznosi su nedostižni. Međutim, ono što je zanimljivo je da u bh. turističkim agencijama vlada pomama za Turskom i Egiptom. Iz turističke agencije Fibula za Avaz kažu da je ogromna potražnja za svim destinacijama. – Najviše rezervacija, naravno, imamo za Tursku, ali je i Egipat ove godine vrlo tražen. Za Antalyju smo uveli i dvostruke letove zbog velike potražnje. Nekim danima imamo čak četiri leta za razne destinacije – kazali su. Turska je ove godine produljila popuste zbog slabijih dolazaka iz Rusije. – Cijene za četveročlanu obitelj s troškovima zrakoplovnog prijevoza, hotelskog smještaja s uslugom all inclusive, kao i transfera kreću se već od 2800 KM – istaknuli su. Kako su dodali, u četvrtak su imali rekordan broj rezervacija za ljeto. – Posebno je ove godine zanimljivo Egejsko more (Bodrum i Marmaris), gdje, također, imamo zakupljene letove od lipnja do kraja kolovoza – naveli su iz Fibule. Mnoge agencije imaju posebne ponude i sniženja.

Tako aranžman za Egipat za dvije osobe, koji uključuje sedam noćenja u hotelu s 4 zvjezdice stoji 2173 KM, dok je za isti broj noćenja u Turskoj u hotelu s 5 zvjezdica potrebno izdvojiti oko 2100 KM. Sve navedene iznose prosječna bh. obitelj teško da može izdvojiti, s plaćom od 1000 KM teško se može preživjeti mjesec, a o ljetovanju se ne može ni razmišljati.

Neum očekuje dobru sezonu

Dio bh. građana godišnji odmor provodi i u jedinom bh. gradu na moru. Iako predsezona nije na razini 2019., očekuje se da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna na noćenjima u Neumu biti oko 18 tisuća gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone jer već postoji značajan broj rezervacija za listopad. – Ako situacija ostane onakva kakva je danas i ako se buking nastavi ovim tempom, sezona bi uistinu mogla biti odlična. Travanj je malo “štekao”, ali svibanj se otvorio, a buking za sezonu je odličan – kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum.

Inflacija uzima danak, pa će vjerojatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jeftinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu. – Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane utjecala je inflacija, ali u kojem točno omjeru, ne mogu tvrditi jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabava, tako da restorani još uvijek kalkuliraju – kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti