spot_img
Nedjelja, 24 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHLjetovanje je za bh. obitelji postalo luksuz koji si rijetki mogu priuštiti

Ljetovanje je za bh. obitelji postalo luksuz koji si rijetki mogu priuštiti

Na pragu smo sezone godišnjih odmora, a oni koji to sebi mogu priuštiti, uvelike planiraju gdje će ljetovati. Ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa dovelo je do povećanog zanimanja za putovanja diljem svijeta, a interes je povećan i među građanima BiH.Ipak, odluku će velikim dijelom odrediti cijena odmora.

Ponuda agencija

Za veliki broj bh. građana ljetovanje je postalo luksuz, pa i u susjednoj Hrvatskoj, gdje su zbog globalnih poskupljenja, ali i povećanog zanimanja cijene znatno porasle. Jedan od popularnijih ženskih portala u Hrvatskoj izdvojio je dio ponude za ljetovanje u toj zemlji. Cijene su za odmor u trajanju od tjedan dana za dvije osobe od 10. do 17. kolovoza, a blago rečeno – šokantne su.

Tako tjedan dana odmora u Trogiru u apartmanu s 3 zvjezdice koša 9097 kn. Za apartman s 4 zvjezdice u Orebiću treba izdvojiti 8501 kn. Apartman s 3 zvjezdice u Poreču platit ćete 9819 kn. Prema navodima portala, cijena apartmana s 3 zvjezdice za isti termin i razdoblje u Maslenici je 8735 kn, a apartmana s 4 zvjezdice u Opatiji 8350 kn. Portal navodi kako su to prosječne cijene, a u ponudi su i znatno skuplji, ali i jeftiniji apartmani. Mogu se pronaći i apartmani s nešto nižim cijenama, ali većinom su to nešto lošiji smještaji, u malim mjestima, bez parkirališta, dalje od plaže, bez Wi-Fija i slično.

Za većinu bh. građana ti iznosi su nedostižni. Međutim, ono što je zanimljivo je da u bh. turističkim agencijama vlada pomama za Turskom i Egiptom. Iz turističke agencije Fibula za Avaz kažu da je ogromna potražnja za svim destinacijama. – Najviše rezervacija, naravno, imamo za Tursku, ali je i Egipat ove godine vrlo tražen. Za Antalyju smo uveli i dvostruke letove zbog velike potražnje. Nekim danima imamo čak četiri leta za razne destinacije – kazali su. Turska je ove godine produljila popuste zbog slabijih dolazaka iz Rusije. – Cijene za četveročlanu obitelj s troškovima zrakoplovnog prijevoza, hotelskog smještaja s uslugom all inclusive, kao i transfera kreću se već od 2800 KM – istaknuli su. Kako su dodali, u četvrtak su imali rekordan broj rezervacija za ljeto. – Posebno je ove godine zanimljivo Egejsko more (Bodrum i Marmaris), gdje, također, imamo zakupljene letove od lipnja do kraja kolovoza – naveli su iz Fibule. Mnoge agencije imaju posebne ponude i sniženja.

Tako aranžman za Egipat za dvije osobe, koji uključuje sedam noćenja u hotelu s 4 zvjezdice stoji 2173 KM, dok je za isti broj noćenja u Turskoj u hotelu s 5 zvjezdica potrebno izdvojiti oko 2100 KM. Sve navedene iznose prosječna bh. obitelj teško da može izdvojiti, s plaćom od 1000 KM teško se može preživjeti mjesec, a o ljetovanju se ne može ni razmišljati.

Neum očekuje dobru sezonu

Dio bh. građana godišnji odmor provodi i u jedinom bh. gradu na moru. Iako predsezona nije na razini 2019., očekuje se da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna na noćenjima u Neumu biti oko 18 tisuća gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone jer već postoji značajan broj rezervacija za listopad. – Ako situacija ostane onakva kakva je danas i ako se buking nastavi ovim tempom, sezona bi uistinu mogla biti odlična. Travanj je malo “štekao”, ali svibanj se otvorio, a buking za sezonu je odličan – kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum.

Inflacija uzima danak, pa će vjerojatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jeftinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu. – Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane utjecala je inflacija, ali u kojem točno omjeru, ne mogu tvrditi jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabava, tako da restorani još uvijek kalkuliraju – kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti