Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Legalizirano potpomognuto samoubojstvo unatoč žestokom protivljenju Crkve

Pročitajte i ovo

U Austriji je 1. siječnja stupio na snagu zakon koji dopušta potpomognuto samoubojstvo odraslim osobama koje su smrtno bolesne ili imaju neku trajnu tešku bolest.

To se dogodilo unatoč žestokom protivljenju Austrijske biskupske konferencije, odnosno austrijskih katoličkih biskupa. Predsjednik ABK i nadbiskup Salzburga mons. Franz Lackner upozorio je u ime austrijskih katoličkih biskupa da je ovaj zakon neprihvatljiv, te su oni iznimno zabrinuti zbog izglasavanja istoga, dodavši kako je ovaj zakon očito postao standardna praksa u zemljama u kojima je već legalizirana eutanazija.

„Riječ je očito o kulturnom trendu u kojemu je jedini oblik života koji je vrijedan življenja – pun i aktivan život“, dodao je nadbiskup Lackner. Biskupi isto tako oštro osuđuju manipulativnu prirodu riječi „dostojanstveno umiranje“, kojim se u izrazito katoličkoj naciji nerijetko opisuje (opravdava) ovaj zakon o (potpomognutom) samoubojstvu. Štoviše, austrijski biskupi strahuju da će ovaj zakon u javnosti raširiti stav da se „svaki hendikep ili bolest doživljava kao neuspjeh koji se ne može tolerirati“.

Nasuprot tome, kako prenosi IKA, Austrijska biskupska konferencija mišljenja je kako je svaki ljudski život vrijedan i da je samoubojstvo nesaglediva ljudska tragedija, te kako bi trebalo uložiti dodatna financijska sredstva u palijativnu skrb, kako bi se svim teško bolesnim ili neizlječivo bolesnim osobama što je moguće više pomoglo i olakšalo njihova patnja dok god su živi.

Podsjetimo, novi zakon odobrio je austrijski parlament u prosincu 2021., nakon što se o njemu (pozitivno) očitovao Ustavni sud, a isti će biti strogo reguliran. Svaki pojedini slučaj u kojemu neka osoba izrazi želju za ovakvim načinom okončanja svoga života procjenjivat će po dvoje liječnika, od kojih jedan mora biti stručnjak za palijativnu medicinu.

Potpomognuto samoubojstvo već je legalizirano u Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo