Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Zbog ovih su scena iz filma ‘Toma‘ mnogi plakali, a one su zapravo – izmišljene!

Pročitajte i ovo

Toma”, biografski film o slavnom pjevaču narodne glazbe Tomi Zdravkoviću, redatelja Dragana Bjelogrlića izazvao je nezapamćeni interes publike u regiji. Riječ je o biografskom filmu, a ne dokumentarnom, u kojem su neke od najboljih scena – izmišljene.

Toma i Silvana Armenulić nikada nisu snimili duet

Iako su bili najbliži suradnici i prijatelji koji su i život i dobar dio karijere provodili zajedno, Toma Zdravković i Silvana Armenulić nikada nisu snimili duet, piše Blic. Pjesmu “Ponoć” napisao je Željko Joksimović uz pomoć Predraga Živkovića Tozovca, koji je i pisao za Silvanu, a pjesma je trebala pokazati bliskost između ova dva lika koja su tumačili Milan Marić i Tamara Dragičević.

“Za Ljiljanu” nije napisana za liječnikovu Ljiljanu

Mnogi su plakali na scenu u kojoj Toma pjeva pjesmu “Za Ljiljanu” dok liječnik Hadžipopović pleše sa svojom suprugom Ljiljanom koja umire. No ta se scena u stvarnosti nije dogodila. Pjesma “Za Ljiljanu” zapravo je posvećena, prema riječima njezine kćeri, glumici Ljiljani Blagojević s kojom je Toma radio na seriji “Liječnica na selu”.

Liječnik Hadžipopović (ni)je postojao

Lik strogog liječnika Hadžipopovića, kojeg tumači Petar Benčina, koji tijekom filma doživljava transformaciju i počinje imati razumijevanja za Tomu i njegovu dušu izmišljen je. Lik liječnika je tu kako bi cijela priča dobila na težini i emotivnosti, no prema riječima Tomine supruge Gordane, ima tu i malo istine. Naime, Tomu je u stvarnosti liječilo pet liječnika, a s jednim je bio toliko blizak da su nekoliko puta zajedno išli na putovanja.

Toma se ženio četiri puta

U filmu je prikazano da se Toma ženio samo dvaput, dok je u stvarnosti četiri puta izrekao sudbonosno ‘da’. Prva supruga zvala se Olgica, druga Milica, treća je bila Nada Radanović, a četvrta Gordana.

Toma je imao dvoje djece

U filmu je prikazano da Toma ima sina iz braka s Gordanom, a u stvarnom je životu Toma Zdravković imao i kćer Žaklinu, koju je dobio s prvom suprugom Olgicom.

Imao je tri brata i jednu sestru

Tomini roditelji Kosara i Dušan, koje u filmu igraju Mirjana Karanović i Boda Ninković, imali su petero djece – četiri sina i jednu kćer. Toma im je bio treće dijete. U filmu je pak prikazan samo njegov brat Novica koji je također bio pjevač.

Menadžer Drda nije postojao

Menadžer kojeg je utjelovio Andrija Kuzmanović je fiktivan lik, no najvjerojatnije je zasnovan na Tominu odnosu s njegovih pet menadžera koliko ih je imao tijekom svoje karijere. Osim toga, u samom imenu filmskog menadžera krije se homage čovjeku koji je stvarno postojao, a riječ je o Draganu Dakoviću Drdi, bivšem nogometašu koji je učio glumačku ekipu “Montevidea” kako se igra nogomet. On je iznenada preminuo prošle godine.

“Što te nema”?

Na samom kraju filma, Toma na koncertu u Sarajevu, u vrijeme kad se Jugoslavija već uveliko raspada, s Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem izvodi pjesmu Jadranke Stojaković “Što te nema”. Riječ je o jednoj od najemotivnijih scena u filmu koja simbolizira “one kojih više nema i ono čega više neće biti.”

Iako su Toma, Kemal i Davorin bili veliki prijatelji i iako su jedan od posljednjih koncerata zaista održali u sarajevskoj Zetri, scena iz filma također je izmišljena. Ideju za pjesmu, kao i za Tominu repliku, ispričao je nedavno Dragan Bjelogrlić, dala je njegova kći jer je to “najtužnija pjesma koja postoji”, pisao je Istorijski zabavnik, a prenosi Blic.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:pogled.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 20. Kroz godinu – 14. 08. 2022.

1. Danas je 20. nedjelja kroz godinu. Mise su redovito uz misu u Putišu za pale branitelje u 14:00...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo