spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Lavrov iznio novi uvjet za kraj rata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio je novi uvjet za kraj rata u Ukrajini.

Tijekom konferencije za novinare Lavrov je rekao je da će sukob prestati tek kada Ukrajina više ne bude vojna prijetnja Rusiji. Lavrov je također rekao da je zabrinutost njegove zemlje za sigurnost jedan od glavnih razloga za rat, koji je započeo ruskom invazijom prošlog 24. veljače.

Ukrajina, kao i svaki drugi teritorij koji graniči s Rusijom, naravno, ne bi trebala biti domaćin vojne infrastrukture koja predstavlja izravnu prijetnju našoj zemlji”, rekao je Lavrov raspravljajući o tome što bi bilo potrebno za okončanje rata. Dodao je da “ciljevi specijalne vojne operacije nisu izmišljeni”, već su “definirani temeljnim, legitimnim sigurnosnim interesima Ruske Federacije”.

Lavrovljev komentar došao je u trenutku kada se nastavljaju spekulacije da bi ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao pokrenuti još jednu mobilizaciju kako bi pokrenuo novu ofenzivu u Ukrajini.

Procjena Instituta za rat je da nedavni znakovi u Rusiji upućuju na to da bi Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u nadolazećim danima, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je najavio da će Putin izdati direktivu o provođenju velikih vojnih reformi u sljedećih nekoliko godina.

U tjednima koji su prethodili novoj godini, dužnosnici iz Ukrajine i Rusije sugerirali su da su otvoreni za mirovne pregovore. Međutim, nijedna stvarna šansa za mirovne pregovore nije uspjela dobiti zamah jer se strane nisu slagale oko osnovnih pitanja kao što je priznanje četiriju ukrajinskih teritorija – Donjecka, Hersona, Luhanska i Zaporižje – koje je Putin anektirao u rujnu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM