spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Lavovima svaki dan treba 7 kilograma hrane, medvjedi jedu dvaput dnevno

Kako žive životinje u Pionirskoj dolini u Sarajevu, koja se nalazi u sastavu KJKP-a Park, a financira se isključivo iz proračuna Sarajevske županije, za klix.ba objasnila je glasnogovornica Pionirske doline Aldijana Hamza.

Sredstva za prehranu

Ona ističe da su i ove godine osigurana značajna sredstva za prehranu životinja, a koja se isplaćuju iz mjeseca u mjesec kako se realizira nabava hrane. Navodi da Pionirska dolina u segmentu zoološkog vrta ima 13 osoba koje se brinu o prehrani, njezi i zaštiti životinja.

– Imamo doktora veterine, za kojeg na društvenim mrežama kažu da ga nemamo, imamo veterinarske tehničare, ljude sa srednjom stručnom spremom i s nižom stručnom spremom koji su hranitelji, osobe koje čiste prostore. Svaki dan se obavlja higijena u više navrata. Imamo dva režima rada. Sada smo ušli u ljetni, gdje je jasno propisano kako se životinje hrane, koliko često, to su lakši obroci. Zna se koji je radnik zadužen za koju životinju – objašnjava Hamza osvrćući se na pojedine komentare o neprimjerenim uvjetima za životinje u Pionirskoj dolini.

Ona je naglasila da ni jedan inspekcijski nalog u Pionirskoj dolini nije bio negativan.

Semir Handžić, veterinarski tehničar koji radi već 11 godina, i to sa zvijerima, te je završio dvije akademije EAZE za treninge životinja, kaže:

– Sa zvijerima radimo kolega Zdenko i ja i nitko ne može ući u taj dio osim nas. Za svaki ovaj dio postoje ljudi koji su obučeni za taj posao – objašnjava Handžić.

Za lavove i tigra kaže kako je procedura da jedu sedam kilograma hrane svaki dan, a o godišnjem dobu ovisi koliko jedu. U proljeće jedu više, a ljeti jedu manje i piju više vode. Međutim, svaki dan se daje ista količina mesa bez obzira na to što se sljedeći dan meso koje lav nije pojeo baca. Za medvjede navode da imaju dva obroka dnevno te da im se u ljeto i jesen daje nešto više hrane kako bi se spremili za zimu kroz vitaminsku prehranu.

– Zimi oni padaju u poluhibernaciju, gdje više spavaju, slabije se kreću i slabije jedu. Imali smo upite za medu zašto skače u mjestu. Gospođa Sully iz Londona, koja radi s medvjedima dugi niz godina, kada sam je pitao što se događa s medvjedom koji skače u mjestu, pitala me postoji li drugi medvjed u blizini. Rekao sam da je tu naša Sonja. Onda mi je gospođa objasnila da se medvjedica osjeća ugroženo i da je druga ugrožena. Mi smo zato stavili dvostruka vrata da nemaju neki kontakt, tako da se to smanjilo – navodi Handžić.

Što se tiče makaka majmuna, Handžić kaže da su to jako stare životinje i da su odavno prošle svoj životni vijek.

Obiteljska zabava

Na kraju su iz Pionirske doline pozvali sve da dođu 13. travnja na veliku obiteljsku zabavu “Zdravo, proljeće” i početak projekta sadnje tisuću stabala za stanovnike zoološkog vrta, koja će završiti u svibnju.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti