spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Kupujemo aute iz Njemačke koji nisu nikad vozili njemačkim cestama

Njemačka je za većinu kupaca najpopularnije tržište polovnih automobila. Njena ponuda posebno se sviđa kupcima s istoka Europe, koji najviše cijene polovna vozila koja dolaze upravo iz te države.

Međutim, to ne znači nužno da su ti automobili bili registrirani i voženi u Njemačkoj.

Nema sumnje kako je njemačko tržište polovnih automobila najbogatije ponudom u Europi. Međutim, neka vozila ponuđena u oglasnicima mogu biti iz drugih zemalja.

Podaci carVerticala, tvrtke koja prati povijest vozila, kažu kako 4.3% automobila za prodaju u Njemačkoj možda nikada nije vidjelo ceste Berlina, Münchena ili Hamburga, kao ni kultne autoceste – jer su došli iz drugih zemalja. Vodeće zemlje u kojima su korišteni automobili prvi put registrirani prije uvoza u Njemačku su Italija (16.6%), Francuska (12.7%), SAD (10.6%), Belgija (9.1%) i Rumunjska (5.1%).

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavatelj skriva zemlju porijekla automobila, lako je moguće da vozilo možda nije u najboljem stanju.

Nekvalitetni popravci, velika kilometraža i skrivena oštećenja česti su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju prikriti prošlost vozila i prodati ga negdje drugdje. A budući da države često ne razmjenjuju podatke o povijesti automobila, praćenje prevara povezanih s prekograničnim transakcijama može biti teško.

“4,3 posto automobila s povijesnim podacima u Njemačkoj imalo je neke podatke zabilježene u stranim zemljama. Primijetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Njemačkoj, ali naši podaci kažu da mnogi od njih nikada nisu korišteni u toj zemlji. To stvara iluziju da kupujete dobro održavan njemački automobil, a zapravo se uvozi iz Italije, Francuske ili Rumunije”, objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija i stručnjak za automobile u carVerticalu.

Prema Buzelisu, nedostatak novih automobila utječe na ograničen izbor visokokvalitetnih automobila na tržištu polovnih vozila. Zbog toga neki prodavači pokušavaju prodati svoja vozila oglašavajući ih u Njemačkoj, jer je tamo veća publika. Ako neko ne može prodati svoj automobil u Češkoj ili Rumuniji, može to pokušati učiniti negdje drugdje.

Njemačka ima dugu povijest privlačenja kupaca automobila iz istočne Europe. Popularan je mit da vozači u Njemačkoj kupuju novije, bolje opremljene i skuplje automobile te istovremeno strogo slijede preporuke proizvođača za održavanje. Realnost je nerijetko drukčija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM