spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Kruži uznemirujući video: Rusi brutalno mučili uhićene za napad?

Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke brutalnog mučenja tijekom ispitivanja optuženih terorista nakon pokolja u Moskvi

Četvoricu muškaraca, koje Rusija sumnjiči za masakr u koncertnoj dvorani, doveli su na moskovski sud gdje su ih optužili za terorizam. Prema snimkama koje su se pojavile, a za koje je BBC utvrdio da su autentične, čini se kako su uhićene teroriste ruske sigurnosne snage brutalno mučile, piše 24sata.hr.

Teroristička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za brutalan pokolj u koncertnoj dvorani Crocus City Hall. Ubijeno je 137 ljudi, a više od 100 je ozlijeđeno.

U trenutku napada u dvorani je bili oko 6000 ljudi koji su stigli na rock koncert. Nakon što su upali u dvoranu, počeli su pucati, zapalili požare koji su zahvatili dvoranu, a zbog čega se urušio i krov. Ruske vlasti su identificirale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakrajima Murodalija Račabalizodu, Shamsidina Faridunija i Muhamedsobir Fajzova. Na snimci se vidi kako ih maskirani policajci dovode u okružni sud Basmani u glavnom gradu Rusije.

Video možete pogledati OVDJE

Muškarce su uhitili u regiji Brijansk, udaljenog oko 400 kilometara jugozapadno od Moskve, oko 14 sati nakon napada, priopćila je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). IS je objavio i snimku napadača koji pucaju na okupljene u koncertnoj dvorani, a BBC je potvrdio da je snimka autentična.

Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke brutalnog mučenja tijekom ispitivanja optuženih terorista. Kako navodi BBC, snimke su objavile sigurnosne snage. Muškarci koje je sud identificirao kao Mirzoyev i Rachabalizoda imali su crne masnice na licu, a potonjem napadaču, prikazuje uznemirujuća snimka, su gurali u usta uho koje su mu netom prije odrezali. Mirzoyev je također imao podranu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata, što sugerira mučenje gušenjem. Barem jedan od uhićenih napadača pretrpio je i strujni udar, navodi BBC.

Faridunijevo lice bilo je jako natečeno, dok je Fayzov izgubio svijest, a na sud su ga doveli u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču. Kako Reuters navodi, čini se kako je ostao bez oka. Na sudu su ih zatvorili staklenu kabinu, pod stražom maskiranih policajaca.

U priopćenju suda stoji da je Mirzojev “u potpunosti priznao krivnju”, dok se za Račabalizodu također navodi da je “priznao krivnju”. Muškarci su identificirani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass. Četvoricu muškaraca zadržat će u istražnom zatvoru najmanje do 22. svibnja, dodao je sud.

Međutim, niti jedan ruski dužnosnik nije priznao odgovornost Islamske države, nego su umjesto toga sugerirali, bez ikakvog dokaza, da je napadačima pomagala Ukrajina i da je Kijev “pripremio vremenski okvir” koji bi im omogućio da prijeđu granicu i pobjegnu na ukrajinski teritorij, piše BBC.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je te tvrdnje, a njegova vojna obavještajna uprava rekla je da je “apsurdno” sugerirati da su muškarci pokušavali prijeći granicu koja je bila minirana i prepuna ruskih vojnika. Adrienne Watson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekla je da IS snosi “isključivu odgovornost za ovaj napad i da nije bilo nikakve umiješanosti Ukrajine”.

U Rusiji je uhićeno još sedam osoba osumnjičenih za pomaganje u napadu. Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su ranije ovog mjeseca upozorile Moskvu na mogući napad u Rusiji na velikom okupljanju, a zatim su izdale i javno upozorenje svojim državljanima u zemlji. Kremlj je upozorenje oštro odbacio kao propagandu i pokušaj miješanja u predsjedničke izbore. Nakon napada Washington je rekao kako nema razloga sumnjati u tvrdnje IS-a.

To ne bi bilo prvi put da IS i njegovi saveznici napadaju Rusiju ili njezine interese u inozemstvu. Teroristička grupa je preuzela odgovornost za bombaški napad na ruski zrakoplov iznad Egipta 2015. godine u kojem su bile 224 osobe, od kojih su većina bili ruski državljani. Također su preuzeli odgovornost i zabombaški napad na metro u Sankt Peterburgu 2017. godine, u kojem je ubijeno 15 ljudi.

Sigurnosni analitičari kažu da skupina smatra Rusiju primarnom metom iz niza razloga, a jedna od tih je i uloga u uništavanju sjedišta IS-a u Siriji dok je čuvala vladavinu predsjednika Bashara al-Assada, dva brutalna rata Moskve u Čečeniji s muslimanskom većinom od 1994. do 2009., ali i sovjetsku invaziju na većinski muslimanski Afganistan.

IS-K uglavnom djeluje u Afganistanu i dijelovima središnje Azije, a ime mu dolazi od starog naziva za tu regiju. Jedan je od najaktivnijih ogranaka IS-a, a koji je odgovoran i za smrtonosne samoubilačke napade u zračnoj luci u Kabulu tijekom kaotičnog američkog povlačenja u kolovozu i rujnu 2021. godine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti