spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Krišto podržala Ukrajinu i najavila da će BiH slijediti politiku EU

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine tijekom susreta s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem te najavila da će BiH nastaviti slijediti vanjsku politiku Europske unije i SAD-a oko sukoba u Ukrajini.

Istup Borjane Krišto (HDZ BiH) je posve suprotan stajalištima predsjednika Republike Srpske i čelnika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

On je ovoga tjedna nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom podupro agresiju Rusije protiv Ukrajine, te se usprotivio sankcijama protiv Moskve.

HDZ BiH i SNSD su s probošnjačkim strankama okupljenima oko SDP-a BiH zajedno u državnoj vlasti, a njihovi dužnosnici čine aktualni saziv Vijeća ministara kojemu je čelu upravo Borjana Krišto.

Predsjedateljica Krišto je izrazila potporu Bosne i Hercegovine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Naglasila je da se svi sporovi moraju rješavati mirnim putem, uz poštivanje temeljnih načela međunarodnog prava, stoji u priopćenju nakon njezina susreta s nerezidentnim veleposlanikom Ukrajine za BiH Vasilijem Kiriličem čije je sjedište u Zagrebu.

Predsjedateljica Vijeća ministara je istaknula kako će Bosna i Hercegovina sukladno preuzetim obvezama na europskom putu nastaviti usklađivati vanjsku politiku s Europskom unijom i svojim prijateljima SAD-om i Velikom Britanijom.

Najavila je kako će BiH nastaviti pružati potporu ukrajinskom narodu.

Prema priopćenju iz Vijeća ministara veleposlanik Kirilič se zahvalio na potpori Ukrajini te dodao kako je ukrajinski narod ohrabren potporom iz cijelog svijeta.

Tijekom susreta Krišto je izvijestila ukrajinskog diplomata kako Bosna i Hercegovina počinje provoditi teške reforme navodeći da su glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine integracije u Europsku uniju i NATO.

I dok oko približavanja EU postoji načelna suglasnost svih stranaka i triju naroda u BiH, oko integracije u NATO savez nema konsenzusa upravo zbog protivljenja srpske strane u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti