Abdulahu Skaki određen 30-dnevni pritvor, bit će prebačen u KPZ Zenica

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, veleposlaniku BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Skaka će 30 dana pritvora provesti u KPZ Zenica. Razlog tome je smanjenje kapaciteta KPZ Miljacka u Sarajevu i plan prebacivanje pritvorskih jedinica na Igman gdje se gradi najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

Zbog toga je dogovoreno da dio pritvorenika bude premješten u Zenicu. Tamo su već smješteni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i bivši načelnik Ilidže Senaid Memić.

Skaka, član Stranke demokratske akcije (SDA), pod istragom je Tužiteljstva SŽ zbog više krivično-pravnih radnji tijekom mandata gradonačelnika Sarajeva.

Skaka se tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz proračuna grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji. Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove obitelji.

Tereti se i za krivotvorenje financijskih izvješća u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E.

Akciji “Vizionar” u kojoj je uhićen je, kako je saopćeno, prethodila višemjesečna istraga Tužiteljstva SŽ i MUP-a SŽ, uz podršku Financijske policije FBiH i MUP-a RS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Krišto podržala Ukrajinu i najavila da će BiH slijediti politiku EU

Pernar svjedočio protiv Hrvata u Zambiji i napravio show u sudnici: Obrana čak tražila da se njega pošalje u zatvor