spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Kongres širi istragu o agentu FBI-a od kojega je Cikotić tražio lobiranje za Bošnjake

Sve više detalja curi iz sudskoga postupka protiv nekadašnjeg šefa FBI-ova odjela u New Yorku Charlesa F. McGonigala koji je povezan s posredovanjem u ilegalnom lobiranju kod američkih institucija za ruskog oligarha, ali i albanske te bošnjačke dužnosnike iz BiH, za što je tražio i dobio dio novca.

Pravosudne vlasti BiH nisu ponudile odgovor jesu li sudjelovale u posredovanju u istražnim radnjama jer se u dokumentima spominje donedavni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, koji je u inkriminirano vrijeme bio savjetnik bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

On se susreo s McGonigalom od kojega je s još jednim državljaninom BiH tražio posredovanje za susret s američkim dužnosnicima, donosi portal Večernjeg lista BiH.

Clinton, Trump

Iz američkog državnog odvjetništva, koje procesuira ovaj slučaj, nisu željeli otkriti dodatne detalje o slučaju. Patty Hartman, stručnjakinja za odnose s javnošću Državnog tužiteljstva SAD-a za Kolumbijski distrikt, tek je rekla kako se “trenutačno ne daju dodatne informacije”, osim objavljenog priopćenja. A upit se odnosio na to jesu li američke vlasti zatražile pomoć od pravosudnih i policijskih tijela u BiH ili samoga Cikotića, odnosno je li u ovome slučaju riječ o ilegalnom lobiranju u SAD-u korištenjem “crnih fondova” iz BiH. Sličan komentar dobili smo i od Tužiteljstva BiH.

– Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar u vezi s predmetima u kojima postupaju institucije drugih zemalja – odgovorili su.

No, više detalja o tome slučaju iznose američki mediji, ali i tamošnji političari. Unutar američkoga Kongresa čak je organizirana posebna istraga o slučaju “McGonigal”, posebice stoga što je ovaj bivši američki policijski službenik, koji je imao pristup i tajnim obavještajnim podacima, bio povezan s nadgledanjem istraga dužnosnika visokog profila, što uključuje i bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton te suradnike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Istodobno, senator Dick Durbin iz Illinoisa, koji je vodeći demokrat u Senatskom odboru za pravosuđe, zatražio je brifing o mogućem utjecaju McGonigala na vrlo osjetljive stvari, uključujući i to je li kompromitirao osjetljive izvore te je li njegovo djelovanje utjecalo na ishod bilo koje istrage ili je dodatno ugrozilo nacionalnu sigurnost SAD-a.

Optuženi McGonigal bio je odgovoran za nadgledanje protuobavještajnih i pitanja nacionalne sigurnosti, uključujući i europske zemlje poput Albanije i Bosne i Hercegovine. Prvi susret visokog dužnosnika FBI-a McGonigala sa Selmom Cikotićem te Davudom Zahirovićem, tadašnjim savjetnikom Bakira Izetbegovića, dogodio se u Njemačkoj 27. travnja 2018.

Na tom su sastanku njih dvojica zatražila priliku da se sastanu s veleposlanikom SAD-a pri Ujedinjenim narodima ili nekim drugim visokim dužnosnikom američke vlade kako bi zatražila “potporu u političke svrhe koje bi utjecale na regiju i Bosnu i Hercegovinu”. Ovaj sadržaj optužnice jasno sugerira kako su bošnjački dužnosnici i poslovni ljudi tražili usluge lobiranja za “svoju stvar”, a što je u SAD-u legalno. Ali se plaća. No, sve mora biti prijavljeno institucijama, inače se smatra kako je riječ o korištenju “crnih fondova” za ilegalno posredovanje kod američkih dužnosnika.

Posredovanje u UN-u

Nakon toga inicijalnog susreta McGonigal je već početkom svibnja iste godine zatražio pomoć u organiziranju susreta s Cikotićem i Zahirovićem. Za takvu je uslugu zatražio pola milijuna dolara. Nije poznato jesu li ti bošnjački dužnosnici ili pak kompanija ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca uplatili traženi novac, kao ni jesu li ostvarili kontakt s američkim dužnosnicima.

McGonigal je pak predložio da novac farmaceutska kompanija iz BiH uplati preko jedne američke kompanije kojoj je na čelu američki državljanin albanskoga podrijetla, a ranije je bio povezan s tajnim službama. U BiH ne postoji službeno zakon o lobiranju. Osobito ne za interes države BiH. Svjedoče o tome pojedinačni potezi triju strana, a, nažalost, često i akcije diplomata koji ne zastupaju državne, nego interese jednoga od triju naroda. Ponajmanje hrvatskoga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM