spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Konaković: Ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je Komšić uradio za BiH

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković bio je gost Pressinga na N1 televiziji.

Upitan zašto su predstavnici trojke pristali da razgovaraju u Bakincima o stvarima koje nisu bile među zahtjevima EU, odgovorio je: – Osim EU puta, BiH ima svoj život i van EU agende. Mi još imamo propise, zakone i dnevne probleme koji se ne tiču EU. BiH je zemlja konsenzusa i svatko onaj ko ne sjedi i ne razgovara laže birače. Pitanje Ustavnog suda je propisano našim ustavom i rečeno je da će se nakon određenog roka to pitanje rješavati u Parlamentu i trebamo.

Na pitanje kada ćemo početi razmišljati o nekom opuštanju, Konaković je rekao da će to biti period kada prestanu napadi na BiH. – Kada prestanu secesionističke poruke. Nećemo dozvoliti da Ustavni sud kao temelj zaštite Ustava bude poljuljan. Silajdžić je 2006. rekao: “Ogadit ćete Hrvatima BiH”. To su stvari koje se trebaju praviti kao pretpostavka za konsenzus kako bi i druga pitanja bila riješena – naveo je Konaković.

Objasnio je kakav je bio prijedlog njegove stranke Naroda i pravde. – NIP je imao dobar prijedlog, danas mi se čini bolji nego ikada, rekli smo ajde ako smijete vi iz etničkih skupina na crtu građanskom. Evo vam dajte četvrtog člana Predsjedništva. Neka tri biraju etnički, Hrvati, ne tamo gdje HDZ kontroliše procese. Dajte da taj četvrti kandidat bude sa jedne izborne jedinice cijele BiH, građanske orijentacije. Mi hoćemo da dođemo u fazu razgovora, mi smo u Neum došli sa ovim prijedlogom – kazao je on.

Dodao je kako NiP neće imati kandidata za Predsjedništvo iz reda Hrvata, dok nije siguran da li će trojka to raditi. Govorio je i o Željku Komšiću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. – Ja bih ovako postavio stvari. Ne zna se kome to više odgovara, HDZ-u ili Komšiću. Oni neiscrpno troše agendu oko ove teme. Komšić je potpuno homogenizirao hrvatsko glasačko tijelo. Meni smeta to što će on uskoro biti 16 godina na poziciji člana Predsjedništva, ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je uradio za BiH.

Da je Komšić ušao, to je bila zamisao, da SDP uđe u hrvatsko glasačko tijelo, da otvori kancelarije u Livnu, Širokom, Mostaru… pa da dolje uzmu glasove, to bi bila pobjeda te priče. Mi imamo Komšića, kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića. To je bio sustav spojenih posuda, ja mislim da to nama ne treba – poručio je Konaković u Pressingu na N1.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti