spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Kompletira se sjeverni dio koridora Vc, a sve više gradilišta i na jugu

Unatoč činjenici da na većem broju dionica uvelike traju građevinski radovi, Bosna i Hercegovina se nalazi u nepopularnom društvu europskih zemalja s najmanje izgrađenih kilometara autoceste. Prema neslužbenim podacima, u BiH je dosad izgrađeno oko 220 kilometara autocesta, piše Večernji list BiH.

Što se sve gradi

Činjenica je i da je većina ovih dionica nepovezana, što dodatno obezvrjeđuje njihov funkcionalni značaj za gospodarstvo, ali i stanovništvo u cjelini. Dobro je da više nisu problem ni novac ni pravno-formalni uvjeti, već je sada uglavnom do brzine izvođenja radova kako bi ključna cestovna prometnica, međunarodni koridor Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, bila završena i puštena u promet. To, dakako, nije jedina autocesta koja se gradi, ali izvjesno je da će biti kralježnica buduće mreže autocesta kroz BiH.

Koridor Vc gradi se pune 23 godine. Trenutačno se nazire kraj izgradnje sjevernog dijela koridora, koji je tehnički manje zahtjevan od onog južnog. Od Sarajeva odnosno Bradine do krajnje točke na Savi autocestom na koridoru Vc moglo bi se nesmetano putovati 2026. godine. Do tada bi, najavljuju iz Autocesta Federacije BiH, trebala biti u potpunosti dovršena sjeverna dionica koridora. Na tom dijelu u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše, čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje.

Inače, trenutačno je u izgradnji 61 kilometar autoceste na koridoru Vc, na osam aktivnih gradilišta. Do početka ljetne sezone u promet će biti puštena dionica Počitelj – Zvirovići te će BiH dobiti novih 11 km autoceste. Kada je u pitanju ostatak južne dionice, intenziviraju se aktivnosti.

– U južnom dijelu FBiH, osim već navedene dionice Počitelj – Zvirovići, na kojoj su aktivnosti u završnoj fazi, plan je da do kraja ove godine počnu radovi i na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug, kao i izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom koridoru – tunela Prenj. Početak radova na ovim dionicama donijet će novih 40 km aktivnih gradilišta – kazali su za Fenu iz Autocesta Federacije BiH. Za izgradnju nove dionice koridora ovih dana potpisan je još jedan sporazum o kreditu. Za petnaest kilometara autoceste i dvije petlje – Mostar jug, Mostar sjever, u ukupnoj vrijednosti od 110 milijuna eura, kredit je na 15 godina s odgodom plaćanja od četiri godine. Nije tajna da je glavni kreditor Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) koja je do sada u izgradnju koridora Vc kroz BiH odobrila milijardu eura.

Vrijednosti projekta

Izgradnjom tunela Prenj od Mostara do Sarajeva skratit će se putovanje koje trenutačno magistralnim pravcem iznosi 113 kilometara, dok će se autocestom Mostar i Sarajevo približiti na 82 kilometra cestovne udaljenosti. Najzahtjevniji objekt na tom pravcu – tunel Prenj bit će dug 11 kilometara i bit će deveti najduži tunel u Europi. Ukupna vrijednost projekta je 800 milijuna maraka. Planirani rok za potpisivanje ugovora s izvođačem radova je treće tromjesečje 2024. godine s obzirom na to da je suglasnost Banke na pretkvalifikacijsko evaluacijsko izvješće zaprimljena 27. veljače ove godine.

U Republici Srpskoj otvaranje novih kilometara autoceste očekuje se krajem 2025. godine. U ovom entitetu do sada je izgrađeno 112 kilometara autoceste. Trenutačno je aktivno pet projekata, kažu iz entitetskog poduzeća nadležnog za izgradnju autocesta. Na svima nisu otvoreni radovi i nisu to sve gradilišta. Gradilišta su na dionici autoceste od Bijeljine do Rače, na koridoru Vc na dobojskoj obilaznici i pripremni radovi na dionici autoceste od Vukosavlja do Brčkog, gdje se radi na pripremi otvaranja gradilišta i potpisivanju ugovora od Bijeljine do Brčkog te ugovora o koncesiji Banja Luka – Prijedor, gdje se izvode radovi na prvih sedam kilometara. Dionica autoceste Sarajevo – Beograd od Bijeljine prema Rači, koju većim dijelom financira Srbija, bila je jedno od najaktivnijih gradilišta ove godine. Ako se riješe politički problemi, ovo bi također moglo postati važno gradilište u idućih nekoliko godina, koje će BiH donijeti dodatne kilometre autoceste.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti