spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Kijev ne moli samo F-16-ice, od Berlina hoće još aviona: ‘Imate 93 komada, a rješavate ih se!‘

U žestokom ruskom pokušaju prodora na istoku i napadima drugdje diljem Ukrajine poginulo je najmanje deset civila, a dvadeset je ranjeno

Najmanje 10 ukrajinskih civila ubijeno je i još je 20 ranjeno u posljednjim ruskim granatiranjima. Najviše su stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje, koji su bili nadomak ruskog topništva. Šest ljudi umrlo je u regiji Doneck, dvije osobe poginule su u Hersonu i dvije u regiji Harkov, izvijestio je Associated Press.

Ukrajinske trupe jučer su vodile žestoke borbe s ruskim snagama za kontrolu nad Vuhledarom, gradom jugozapadno od Donecka. Ruske novinske agencije citirale su čelnika regije Donecka, kojeg je imenovala Moskva, Denisa Pušilina, koji je rekao da bi Vuhledar uskoro mogao postati “vrlo važan uspjeh za nas”.

SAD, Njemačka i Poljska pristale su Kijevu poslati svoje tenkove, a ukrajinski veleposlanik u Francuskoj Vadim Omelčenko rekao je da u Ukrajinu stiže ukupno 321 tenk. U modernom ratovanju tenkovi su bili ključni element za ofenzivne operacije – za probijanje neprijateljskih linija i ponovno zauzimanje teritorija. Ali, također im je potrebna potpora topništva da prvo oslabe tu obranu, a zatim potpora pješaštva da održe ponovno zauzeto tlo.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši pukovnik Kraljevske tenkovske pukovnije britanske vojske, ističe da su brojke važne za proboj. “Oklopna brigada za značajan napad obično bi uključivala najmanje 70 tenkova. Dakle, više od 100 zapadnih borbenih tenkova moglo bi napraviti veliku razliku”, rekao je Bretton-Gordon za BBC.

Poljska će poslati dodatnih 60 tenkova u Ukrajinu povrh 14 tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje koje je već obećala. Velika Britanija šalje Ukrajini 14 tenkova Challenger i 30 samohodnih topova i oklopnih vozila. SAD također dostavlja Ukrajini više od 100 oklopnih vozila Bradley i Stryker te 31 borbenih tenkova M1 Abrams, a Njemačka 40 svojih borbenih vozila pješaštva Marder i 14 tenkova Leopard 2.

Nakon dogovora o isporuci tenkova Kijev je fokus preusmjerio na borbene zrakoplove. Na vrh svoje liste želja Kijev je stavio F-16 i F-15, avione američke proizvodnje. Većina F-15 i F-16 u vlasništvu SAD-a raspoređena je u drugim regijama, uključujući Indo-Pacifik.

Nizozemska, koja planira uskoro zamijeniti svojih 29 preostalih F-16, rekla je da će sve ukrajinske zahtjeve razmotriti “otvorenog uma”. Poljska je u rujnu izradila plan da pošalje Ukrajini neke od svojih sovjetskih aviona MiG-29, ali je odustala kad je SAD rekao da neće sudjelovati. Prošlog je tjedna, međutim, list Dziennik Gazeta Prawna izvijestio da je Poljska potajno poslala nekoliko rastavljenih MiG-ova 29 u Ukrajinu kao “rezervne dijelove”. Ukrajina je također zatražila od Njemačke 93 aviona Tornado, koji bi trebali biti zamijenjeni F-35 i Eurofighterima. U srijedu je u Bundestagu kancelar Olaf Scholz kratko odbacio ideju: “Jasno sam dao do znanja da nema govora o borbenim zrakoplovima.”

Čak i kad bi zapadne zemlje odlučile Ukrajini osigurati F-16, ostaje pitanje prevladavanja značajnih logističkih prepreka kako bi zrakoplovi bili operativni. Obuka bi mogla trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o iskustvu pilota. Zatim bi Ukrajina morala odrediti kako i gdje upravlja borbenim zrakoplovom. F-15 i F-16 zahtijevaju dugačke piste visoke kvalitete, što Ukrajini nedostaje. Najveće usko grlo mogli bi biti složeni sustavi održavanja. Svakodnevno održavanje morali bi obavljati tehničari u Ukrajini, čija bi obuka trajala nekoliko mjeseci. Ukrajina smatra da će njenim pilotima biti potrebno oko pola godine za obuku.

Kao i mnoga druga zapadna oružja koja su do sada isporučena Ukrajini, F-16 ili tenkovi neće sami po sebi promijeniti tijek rata. “Sami po sebi, ne bih rekao da mijenjaju situaciju”, rekao je CNN-u Tim Sweijs, direktor istraživanja u Haškom centru za strateške studije. “Tenkovi, trupe, sustavi dugog dometa kao što je HIMARS, s mogućnošću uništavanja ruskih radarskih sustava – u kombinaciji s F-16 – mogli bi pomoći Ukrajini da preokrene tijek rata.”

Kao i kod njemačkih borbenih tenkova Leopard 2, najvjerojatniji scenarij za F-16, ako do njega dođe, jest neka vrsta široke europske koalicije, koja smanjuje politički rizik za bilo koju zemlju. A budući da je F-16 američko oružje, sve će se svesti na mišljenje američke vlade, koja treba odobriti prijenos tih aviona.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti