Kavazovićevo spominjanje oružja narušava pomirbu i europski put BiH

Izjava poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisa Huseina Kavazovića, koji je za Igman TV, govoreći o situaciji u BiH, stanje iz 1992. godine doveo u kontekst s današnjim stanjem te ukazao na potrebu obrane BiH, bude li trebalo i oružjem, podignula je buru u javnosti te izazvala niz reakcija iz kojih se jasno nametnuo zaključak da je riječ o neprimjerenoj izjavi koja ne dolikuje javnoj osobi, a poglavito ne poglavaru jedne vjerske zajednice.

– Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dopustiti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem – kazao je Kavazović te time pokrenuo lavinu komentara brojnih predstavnika društvenog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

Niz reakcija

Iz Izaslanstva EU-a u BiH su, komentirajući izjavu, poručili kako EU očekuje od svih društvenih, političkih i vjerskih lidera u BiH da djeluju na način koji promovira kreiranje okružja pogodnog za pomirenje.

Za dobrobit svih građana u BiH, a kao dio napretka BiH prema članstvu u EU, osobe na odgovornim pozicijama trebale bi, naglasili su, predvoditi u naporima za smirivanje tenzija i izgradnji povjerenja između i unutar zajednica.

– Pozivamo društvene, političke i vjerske lidere da se fokusiraju na konstruktivni dijalog i poboljšanje političkog ozračja u BiH – ističu iz Izaslanstva EU-a. Iz OHR-a su pak u uvodnom dijelu reakcije podsjetili kako Ured visokog predstavnika i sam visoki predstavnik izuzetno poštuju reisul-ulemu Kavazovića.

– Osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju zajedno naglasiti da nema ničega što bi situaciju u 2023. moglo povezati s užasnim okolnostima iz 1992. Institucije Bosne i Hercegovine mjesto su za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem – naglasili su iz OHR-a. Dodaju kako postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnoj tako i na domaćoj razini, u pogledu funkcioniranja institucija. Sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni, poručili su, konkretnim demokratskim mjerama i u okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma.

HNS BiH najoštrije je osudio izjavu.

– U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude. Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira u BiH – naglasili su iz HNS-a.

Također, od Islamske zajednice zahtijevaju žurnu i javnu ispriku. Poručili su pritom i kako su legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak BiH, kao i njezino članstvo u obitelji Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza.

Srpska članica i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osudila je izjavu te navela da, “ako već on, kao vjerski lider, nije u stanju promovirati toleranciju i suživot, onda bi se barem trebao suzdržati od prijetnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovu slučaju više nisu pojedinačni incidenti, nego pravilo”.

Institucije i tri naroda

Ocjena iz reagiranja onih koji su kritizirali Kavazovića može se sažeti u tvrdnju da jedna od uloga vjerskih zajednica u BiH mora biti usmjerena na pomirenje i suživot triju naroda, ali i svih ostalih u državi koja ima aspiracije postati dio velike europske obitelji suvremenih demokratskih društava. S druge strane, ne treba zanemariti ni činjenicu da se u političkom diskursu u dijelu bošnjačke javnosti pokušava nametnuti teza o institucijama BiH kao vlasništvu samo jednog naroda – bošnjačkog. Stvarnost je da su institucije zemlje “vlasništvo” svih triju naroda, a da je tomu tako, vidljivo je iz alineje preambule Ustava, gdje je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. naglasio poseban, jednakopravan i jednak status.

S druge strane, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da ne vidi ništa ratnohuškačko u izjavama reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

– Očekujem da svi naši dobronamjerni susjedi shvate kako je naš refleks braniti se i obraniti od posljedica posljednjeg, ali i svih prethodnih genocida i zločina koji su se dogodili upravo nama Bošnjacima. Nikad ne kritiziram izjave vjerskih lidera drugih religija jer to smatram neprimjerenim, a bilo je izjava koje su mi smetale, neke su čak bile i bolne – naveo je, između ostaloga, Konaković u objavi na Facebooku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Uskoro pomicanje sata na ljetno računanje vremena. Zašto je to sporno?

BiH dobiva prvu tvornicu sladoleda, otvorit će se oko 100 novih radnih mjesta