Kako motivirati mlade da ostanu u BiH? Hoće li povećanje minimalne plaće od 400 KM biti dovoljno?

Odlazak stanovništva iz BiH gorući je problem i definitivno je nešto što nanosi dugoročno štetu i bh ekonomiji, ali i društvu u cjelini.

Nadležni koji bi se trebali baviti ovim problemom to ne čine, bez obzira na brojne apele poslodavaca kako ostajemo bez kvalitetne radne snage.

Zbog toga smo prinuđeni uvoziti jeftinu radnu snagu, koja nije ni u pola kvalitetna kao kadar koji nam odlazi iz zemlje.

Ako Bosna i Hercegovina ostane bez stanovništva, kao najvažnijeg resursa, jednostavno nema održivog razvoja, nema ni opstanka ekonomije, nema ni opstanka društva u cjelini i same Bosne i Hercegovine.

Igor Gavran, ekonomski analitičar za Hayat kaže da ćemo platama zadržati mlade u državi.

“Jedan od mogućih načina kako bi se pomoglo ostanku što većeg broja stanovništva i eventualno povratku nekih, svakako su veća primanja, a da bi se došlo do većih primanja, u značajnoj mjeri može igrati ulogu promjena Zakona o porezima i doprinosima, suština mora biti rješenje koje će omogućiti smanjenje izdataka i da se također održi stabilnim i porezni, socijalni i zdravstveni sistem”, kaže Gavran.

Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo kaže da čak 72 % nečije plate završi u izdacima za državu.

“Naglašavam činjenicu da zbog visokih nameta i poreza i doprinosa koji se isplaćuju državi ili fondovima na isplaćenu platu radniku su doveli do toga da mi praktično 72% moramo platiti dodatnog troška u odnosu na platu koju smo isplatili radniku. Realno govoreći, porezi i doprinosi na području Bosne i Hercegovine su među najvećim u Europi i to znatno utiče na isplatu plaća uposlenicima”, jasan je Čengić.

Udruženje poslodavaca pokrenulo je inicijativu da se izmijeni jedan član zakona o doprinosima i porezu na dohodak koji se odnosi na to da povećanje plata do 400 KM u ovoj godini ne bude oporezivo.

Nadaju se da će inicijativa proći na parlamentu, ali ističu da je to samo privremeno rješenje i problem neće biti sistemski riješen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

BRAĆA OTKRILA TUŽNU ISTINU / Srpski folk pjevači Dejan i Saša Matić ispričali kako su izgubili vid: ‘Htjeli su na nama raditi nekakve eksperimente’

Znate li gdje i kako se u BiH uništava droga koju policija zaplijeni? Evo detalja!