spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Kako je napravljena prva jahta u BiH – Firma Derubis yachts dobila pohvale u Njemačkoj i kreće u serijsku prizvodnju (FOTO)

Jahta od 10 tona, koju je nedavno javnosti u BiH i svijetu predstavila firma Derubis yachts iz Viteza, je trenutno najzahtjevniji gotovi proizvod koji se radi na Balkanu, kaže u intervjuu za eKapiju direktor ove firme Denis Kraljević.

Jahta ima dva dizel brodska motora, dva elektro propulzivna motora (jedini hibridni brod na svijetu u toj klasi), ispunjenost trupova ispod vodene linije poliuretanskom pjenom, što ga čini nepotopivim, potpuno funkcionalnu kuhinju, panoramski salon, spavaće sobe, kupatila s tuš kabinama, najsuvremeniju nautičku opremu.

Cilj nam je neskromno osvojiti dobru poziciju u svijetu nautike, radnicima pružiti najveće plaće na Balkanu, tehnološki i tehnički biti na nivou konkurencije, a inovacijama im zabijati golove na svim poljima. To smo već najavili i na nedavno održanom Hamburg Ancora Yachtfestivalu u Njemačkoj. Ovom jahtom želimo postići da nas svijet prestane doživljavati kao jeftinu radnu snagu i kao ljude koji ne znaju stvoriti sebi normalan život. Prednost su nam naši radnici, a nedostatak kao i cijelom Balkanu politika. Nismo mi zadnji u Europi zbog ljudi, već zbog istrošenih i nazadnih politika – kaže Kraljević na početku razgovora za eKapiju.

Kaže da je ovaj kompleksan projekt gradnje 12-metarske katamaranske jahte iziskivao zahtjevne pripreme radne, pa je pola godine posvećeno traženju tehničko-tehnoloških rješenja i firmi kooperanata s kojima bi takav jedan projekt firma Derubis Yachts mogla privesti kraju.

Cilj je u startu bio visoko postavljen – da u rekordnom vremenu izgrade jedan ovakav brod i predstave ga na najprestižnijem nautičkom sajmu u Europi.

Projektiranje i izrada projektne dokumentacije trajala je četiri mjeseca, a sama izrada modela, kalupa i prvog broda bila je završena u sljedeća tri mjeseca. Kako smo primjenjivali najsuvremeniju tehnologiju i nekoliko inovativnih rješenja kod izrade modela, uspjeli smo za kratko vrijeme i privesti kraju jedan tako zahtjevan projekt. Naravno da smo za tu priliku okupili čitav niz stručnjaka iz različitih djelatnosti, jer je naša jahta sastavljena od 1.300 dijelova i spoj je gotovo svih postojećih zanimanja: varioci, plastičari, električari, elektroničari, vodoinstalateri, traseri, hidrauličari, stolari, staklari, tapetari, dizajneri interijera, dizajneri eksterijera, statičari, brodski motoristi mehaničari i slična zanimanja – pojašnjava Kraljević.

Brod je u osnovi izrađen od poliesterske smole ojačane staklenim vlaknima. U dizajnu broda prevladavaju plemenita drva, egzote, koža, lamistal brodska stakla, inoks metali, aluminijski dijelovi i razni izolacijski materijali.

– Odlučiti se na gradnju broda u 21. stoljeću uvažavajući sve zahtjevnija tržišta, nije jednostavno. U dizajnu smo gledali spojiti ergonomičnost prostora, dobre maritivne sposobnosti broda i atraktivnost, bez koje nema ni prodaje broda. Naravno, ne postoji univerzalni dizajn s kojim bi svi bili zadovoljni, pa smo se tako i mi u odluci okrenuli tržištu charter brodova koji su namijenjeni iznajmljivanju i stvaranju novaca – kaže naš sugovornik.Jahta je u kategoriji dvotrupaca (katamaran) dužine 12 m, širine 4.50 m s kategorijom plovidbe “otvoreno more”, što mu daje mogućnost da plovi svim morima svijeta. Upravo zato su, kaže Kraljević, napravili brod najsigurniji u klasi, s četiri inovacije iz područja sigurnosti plovidbe.

Posebnost ove jahte je da ima jedina u klasi četiri kabine s četiri kupatila, veliki salon za 10 osoba, 10 sjedećih mjesta na krmenoj palubi, osam sjedećih mjesta na fly bridge-u i četiri mjesta na provenom sunčalištu. Ta veličina i obilje prostora je presudan faktor kod iznajmljivanja brodova i u klasi do 12 m nema premca. Cijena osnovnog modela je 449.000 EUR – ističe Kraljević.

Kreće serijska proizvodnja

Nastup na Hamburg Ancora Yachtfestival bio im je i te kako uspješan, jer su dobili odlične ocjene i značajan medijski prostor u inostranoj nautičkoj štampi.

Konkretan rezultat toga je i narudžba za prvih 10 brodova. Sada prilagođavamo kalupe za serijsku proizvodnju željama naručitelja prve serije, a u devetom mjesecu počinjemo serijsku proizvodnju. U planu je pripremiti proizvodnju na nivo svakih 20 dana jedan brod. Derubis yachts će na poslovima plastificiranja oplate zapošljavati 15-ak ljudi. Još 10-ak zaposlenih radit će na sastavljanju broda, dok će preostale poslove na kojima je aktivirano 30-ak ljudi pokrivati kooperantske firme, zaključio je Kraljević.

Uz more se ne grade brodovi

– Po pravilu, svi svjetski proizvođači brodova imaju neke razloge zašto daleko od mora grade brodove. Uz more je neekonomično graditi brodove jer je sve dvostruko skuplje, od terena do radne snage. Mi smo naš brod počeli graditi u Vitezu jer smo tu pronašli dobre i kvalitetne firme s kojima taj posao možemo odraditi u vrhunskoj kvaliteti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti