Joško Klisović: Izvjestan je ulazak BiH u ustavnu i političku krizu

0
79
Inicijativa hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o izmjeni Izbornog zakona BiH je za potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Joška Klisovića stigla prekasno.

Objašnjava za Večernji list kako je potvrda toga izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. On izlazak iz krize vidi u popravljanju hrvatsko-bošnjačItkih odnosa.

“Izbori su provedeni sukladno važećem Ustavu i Izbornom zakonu, stoga su oni legalni u užem smislu riječi. No, provedeni su suprotno odluci Ustavnog suda kojom se nalaže usklađivanje izbornog zakonodavstva s Ustavom, što ozbiljno dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države i vladavine prava. Zbog ignoriranja te odluke i posljedične nemogućnosti formiranja Doma naroda u Parlamentu FBiH te Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH te Vijeća ministara BiH, izvjestan je ulazak BiH u ustavnu i političku krizu u kojoj će se institucije vlasti teško moći legalno formirati, a svaki drugačiji pokušaj njihova formiranja moći će se osporavati na Ustavnom sudu BiH. Politička kriza može se produbiti i ako se odluči hrvatske predstavnike u domove naroda parlamenata FBiH i BiH izabrati iz reda hrvatskog naroda na isti način kako je izabran član Predsjedništva BiH Željko Komšić“, kazao je Klisović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.