spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Jeste li znali da je kraljičin pradjed iz Osijeka? Prije 50 godina posjetila je četiri hrvatska grada

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podsjetila je početkom ove godine da se u listopadu obilježava 50. godišnjica posjeta britanske kraljice Elizabete II. Zagrebu, kad je u zdravici poručila da je Velika Britanija, kao pomorska nacija, stoljećima imala čvrste veze s Hrvatskom i njenom obalom.

Kraljica, koja je umrla u četvrtak nakon 70 godina duge vladavine, tada je u pratnji supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane, posjetila Zagreb tijekom svog petodnevnog službenog posjeta tadašnjoj Jugoslaviji, kada je obišla i Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune.

Kraljica je u hrvatsku prijestolnicu doputovala 20. listopada 1972. vlakom iz Đakova, odakle je prethodno došla iz Beograda i susrela se s Josipom Brozom Titom. Na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje je prošetala i porazgovarala s dijelom okupljenih građana koji su ju srdačno dočekali, a zatim je bila u Banskim dvorima na svečanom ručku koji joj je priredio njen domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, u to vrijeme najviša politička pozicija u Hrvatskoj.

Nakon ručka, napominju u HAZU, Elizabeta II. posjetila je palaču Akademije na Zrinjevcu gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu palače, kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Grga Novak joj je kao dar uručio bibiofilsko izdanje Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže “Kervave kronike glas” te svoju knjigu Prethistorijski Hvar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM