U Jajcu izmjereno 35 stupnjeva: Oprez za srčane bolesnike

145

Započeo je novi toplotni val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, ne samo zbog vrijednosti temperature koje će ponegdje dostići i rekordne vrijednosti već i zbog trajanja.

U Jajcu je danas u 12 sati temperatura zraka iznosila 32 stupnja, dok će maksimalna dnevna iznositi 35 stupnjeva

Toplotni val koji je zahvatio našu zemlju, svoj vrhunac će dosegnuti u dane vikenda. Trenutni prognostički materijali predviđaju maksimalne vrijednosti temperatura između 38 i 42 stupnja, koliko se može očekivati u Hercegovini, te sjevernim i sjeveroistočnim krajevima Bosne.

Apsolutni maksimum za Jajce datira iz 2007. godine kada je izmjereno 39,4 stupnjeva, a u danima pred nama izgledno je izjednačavanje toga rekorda ili čak postavljanje novog – rekao je Sandro Nuhanović, jajački meteorolog.

Doktori upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz domova. Ljetne vrućine traže dodatni oprez kako kod zdravijih tako i pacijenata koji imaju različitih zdravstvenih problema.U zadnje vrijeme povećan je broj pacijenata, ali u manjoj mjeri sa srčanim problemima, rekao je Denis Zjajo, doktor medicine u JZU „Dom zdravlja” Jajce.

Dr. Zjajo savjetuje da se izbjegava izlaganje visokim temperaturama pogotovo u periodu od 11 do 17 sati.

Za vrijeme velikih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene kategorije, osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina.

Plivska jezera jedini spas od vrućina Jajčani ovog ljeta spas od vrućina traže ispod rashladnih uređaja, na plažama rijeke Plive. U Jajcu se najviše spas od vrućina traži uz obalu rijeke Plive i Plivskih jezera, kod čuvenih mlinčića i vodopada, gdje je „debela” hladovina, a mnogi su se odlučili dan provesti na kupalištu Brana.

Prethodni članakHrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ bogatija za jednog specijalistu kirurgije
Sljedeći članakDemineri radeći s pancirom i kacigom na 40 stupnjeva posebno ugroženi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime