Demineri radeći s pancirom i kacigom na 40 stupnjeva posebno ugroženi

158

Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je jutros dva sata na gašenju požara koji je već danima prisutan na prostoru Livanjskog kantona, a u planu je njegov ponovni angažman u poslijepodnevnim satima nakon što opadnu visoke temperature.

Situacija na terenu je slična kao i jučerašnjoj, s tim što je jutros helikopter Oružanih snaga BiH djelovao na tom prostoru i poprilično je učinak dobar. Djelovanjem helikoptera napravljene su dobre stvari, ali uzalud kada nemamo snaga na zemlji jer usljed minskog polja gdje se požar dešava ne možemo imati osoblje na terenu. I to je najveći problem za sada pogotovo što tu imamo i niskog rastinja i može doći do velike šume. Ali, vidjet ćemo dalje kakva će biti situacija. Na terenu su i vatrogasci i radnici Šumarije koja je na tom prostoru i prate cijelu situaciju da vidimo u kom smijeru će požar ići, da li možemo reagovati u bilo kom trenutku, kazao je direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

On je istaknuo kako trenutno nema nekih šteta jer je riječ o travi i niskom rastinju, kamenitom i brdovitom prostoru.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite naglasio je kako se očekuje danas i sutra izuzetno toplo i vruće.

Prema našim prognozama od kolega iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, oni su najavili crveni meteoalarm na prostoru juga i sjevera BiH, a nešto manje u centralnom dijelu. Tako će sjever i jug Bosne i Hercegovine bti prostor s crvenim meteoalarmom. Stoga svakako našim sugrađanima preporuka da se pridržavaju savjeta kolega iz zdravstvenih organizacija, odnosno korištenje svih mjera predostrožnosti za boravak na otvorenom i suncu, naveo je Solak.

Predveče će se svakako temperatura, kaže Solak, malo spuštati prema dole, pa će i popodne, nada se, i oni moći poslati helikopter za gašenje požara na prostoru na potezu Livno – Glamoč, kao i onoga na lokalitetu Bosanskog Grahova.
Ono što su dobili od kolega iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kao upozorenja, kaže Solak, već su proslijedili, a što se tiče kolega iz zdravstvenih ustanova oni su dali svoje preporuke.

Kada je riječ o angažmanu radnika na otvorenom, posebno gradilištima, kao i generalno rada za to je, navodi Solak, zaduženo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH.

Mi svakako unutar Federalne uprave imamo deminere koje rade izuzetno naporan posao, fizički naporan, jer isključivo možemo i raditi u ovim nekim ljetnim danima i danas s pancirom i kacigom na 40 stupnjeva, mozak će da ključa ljudima. I to je nama veliki problem. Što se tiče radnika sve te neke savjete je nadležno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i nadam se da će oni dati konkretniju preporuku ili možda skraćenje radnog vremena. Vidjet ćemo to svakako u narednim danima ili možda bolje da kažem satima,naglasio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.