spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Izborna nedjelja u Europi: Glasači sedam europskih država izlaze na birališta

Glasači sedam europskih zemalja u nedjelju izlaze na birališta. Osim u Crnoj Gori izbori će se održati u Finskoj, Bugarskoj, Andori, Švicarskoj, Italiji i nekim izbornim jedinicama u Francuskoj.

Glasači u Crnoj Gori izaći će na birališta u nedjelju u drugoj rundi predsjedničkih izbora, piše Klix.

Oko 550 tisuća glasača će se morati odlučiti ili za dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića iz DPS-a ili za Jakova Milatovića iz koalicije “Europa sad”.

U Finskoj se održavaju parlamentarni izbori čiji će rezultati odrediti političku budućnost dosadašnje premijerke Sanne Marin.

Trenutne ankete ukazuju da će u Finskoj koalicija od pet stranaka, kojoj pripada i Marin najvjerojatnije sačuvati većinu. Međutim, postoji mogućnost da bi se kao najjača stranka pojavila stranka Kok desnog centra (EPP grupa u Evropskom parlamentu) koja bi mogla zamijeniti socijaldemokrate.

U Bugarskoj se održavaju peti prijevremeni izbori u manje od dvije godine.

Ankete ukazuju da je savez “Nastavljamo sa promjenama-demokratska Bugarska” rame uz rame sa GERB-SDS alijansom, koju vodi bivši premijer Bojko Borisov.

Oba proeuropska saveza su na oko 26 posto glasova u anketama, pa se s razlogom očekuje neizvjesna trka, posebno jer se ne zna hoće li neke manje stranke prijeći izborni prag od četiri posto.

Francuzi izlaze na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabrat će četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mjesta.

U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u lipnju prošle godine zbog određenih neregularnosti.

U Italiji će se održati regionalni izbori u Veneciji, što će biti svojevrsni test za desničarski savez premijerke Meloni, čija su “Braća Italije” ostvarila povijesni rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Međutim, dobar dio podrške njenoj stranci došao je od Lige Mattea Salvinija i Forza Italije Silvija Berlusconija.

Birači u Andori biraju novi nacionalni parlament 2. travnja, ali za sada su se sve izbačene ankete pokazale kao netočne. Trenutnu vladu predvodi DA desnog centra, a liberalna LA i novoformirana liberalna stranka Accio su mlađi koalicijski partneri.

U švicarskim gradovima kao što su Geneva, Lucern i Ticino biraju se novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Većina švicarskih kantona se razlikuje od drugih subnacionalnih entiteta po tome što se članovi regionalne vlade biraju direktno, a ne kroz parlament, prenosi Klix.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM