spot_img

Pogledajte kako izgleda kuća koju je Salvador Dali uređivao 40 godina

Costa Brava, dio španjolske obale Sredozemnog mora u Kataloniji koji se pruža između ušća Tordera i francuske granice, jedno je od omiljenih mjesta za ljenčarenje na plažama i pijuckanje koktela s pogledom na plavetnilo.

No obala krije i pokoje iznenađenje. U srcu Costa Brave smjestio se Cadaqués, gradić za koji znaju obožavatelji nadrealističkog genija Salvadora Dalija.

Kuća-muzej Portlligat je, kako i doliči ekscentričnom umjetniku, remek-djelo koje istovremeno zbunjuje, nasmijava i fascinira. Labirint soba različitih oblika i veličina bio je jedino stalno prebivalište Salvadora Dalija, koji je ondje živio sve do 1982. Tada je njegova muza Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala, umrla, a on se preselio u Castell de Púbol.

1930. godine Dali je kupio ribarsku kolibu, na kojoj je radio čak četrdeset godina. Igrajući se uskim prolazima, različitim visinama katova i dimenzijama prostora, stvorio je jedinstveno mjesto kojem je osobnost davala gomila predmeta koji su pripadali njemu i Gali. Brojni predmeti i namještaj izloženi su kako ih je Dali ostavio: od puževa sata na staklenom stoliću za kavu do zrcala koje je postavio tako da ga bude zrake izlazećeg sunca na licu.

Prozori u radnoj sobi postavljeni su tako da se iskoristi najbolje od pogleda na more i nebo. Mirne terase s maslinama, preparirani medvjed i skulptura Krista izrađena od otpada neki su od prizora koje možete vidjeti u nekadašnjem domu velikog umjetnika, a možda će vas i nasmijati jaja od gipsa na zidovima, falusni bazen te sofa oblikovana poput usana. U potrazi za novom dozom umjetnosti Cadaqués na raspolaganju ima nestvarno lijepe zalaske sunca, u kojima je najbolje uživati na plaži, piše punkufer.hr.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti