spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Hrvatski piloti preuzeli prvi Rafale

Preuzimanje u vlasništvo RH prvog od dvanaest nabavljenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale održano je u ponedjeljak 2. listopada 2023. na službenoj svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj.

Ovim povijesnim iskorakom, uvođenjem u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo borbenih aviona četvrte generacije RH učinila je povijesno jačanje ukupne borbene moći Hrvatske vojske.

Svečanoj ceremoniji nazočio je ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Današnji dan od iznimnog je značaja za RH, Oružane snage i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, rekao je ministar obrane Mario Banožić te naglasio kako je riječ o generacijskom uspjehu za koji je zaslužna upravo Vlada predsjednika Andreja Plenkovića koja je od početka prepoznala važnost ulaganja i jačanja sve tri grane Oružanih snaga.

Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo, rekao je te zahvalio svima koji su omogućili uspješnu realizaciju ovog projekta, od francuskih kolega, do hrvatskih pilota i tehničara.

Ministar je zahvalio francuskoj strani na suradnji i potpori koju je Francuska pružila u ovom cijelom procesu te izrazio zadovoljstvo što je zahvaljujući ovom projektu učinjen i značajan korak u odnosima Francuske i Hrvatske te da su postavljeni temelji za još dublju suradnju na bilateralnoj i europskoj razini te u multilateralnim formatima.

Isto tako, osvrnuvši se na hrvatske borbene pilote koji se već mjesecima obučavaju u Francuskoj na avionima Rafale i koji su pokazali vrhunske vještine i profesionalnost, ministar je rekao – Iako je ovo velik dan za RH, ovo je velik dan za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske. Hvala svakom našem pilotu, hvala svakom zrakoplovnom tehničaru na svemu što su pokazali tijekom obuke u Francuskoj: vi ste jamac sjajne budućnosti Hrvatske vojske i nezamjenjiva ključna snaga naših Oružanih snaga, poručio je ministar Banožić, priopćeno je iz Ministarstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM