spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Hrvatski grad studentima nudi stipendije do 5.000 eura

Umag je, uz redovite stipendije, raspisao natječaj s rekordnim stipendijama do 5.000 eura godišnje za deficitarna zanimanja u javnom sektoru.

Stipendije su namijenjene studentima iz Umaga, ali i cijele Hrvatske. Zasad ih dobiva 12 studenata, a jedini je uvjet da nakon završetka studija ostanu raditi u Umagu onoliko godina koliko su primali stipendiju, prenosi HRT.

Veronika Šverko na prvoj je godini studija sestrinstva u Puli. Ujutro odrađuje praksu, a popodne predavanja. I od ove godine od Grada Umaga prima 5000 eura stipendije.

Prilika za posao

Nama to znači jako puno. Koliko god se naši troškovi činili malo, i nisu tako mali, a na kraju dobijemo priliku za posao nakon završetka fakulteta, tako da mislim da to odgovara i nama i njima, kaže.

U umaškom Domu zdravlja i na hitnoj jedva ih čekaju.

Mi imamo 40 tisuća pacijenata koje pokrivamo, ljeti taj broj naraste i preko 200.000 stanovnika, tu imamo veliki problem. Jesmo dva tima i imamo nadstandard i preko zime se uspijemo pokriti, ali preko vikenda često se zna dogoditi da su dva tima vani, ističe Benjamin Osmančević, mag. sestrinstva, s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Umag A ambulante, pritom, pune pacijenata.

Rješenje su i turističke ambulante.

Stoga su i dosad u Umag privlačili zdravstvene djelatnike subvencioniranim stanarinama, edukacijama za djelatnike, ali i novim vozilima vrijednima 180 tisuća eura te najmodernijom opremom.

Biraju ostanak

Ovo je naš radni prostor, naš ured, tu imamo svu opremu, defibrilator, prijenosni ventilator za pacijente koji ne mogu sami disati, pokazuje nam Osmančević.

A da bi prodisao javni sektor, kao deficitarna zanimanja u Umagu obuhvaćeni su studij medicine i sestrinstva, ali i nastavnički smjer informatike, matematike, biologije te učiteljski studij.

Za njih je Grad predvidio stipendije od 3.500 eura.

Ne mogu reći kako je stipendija jedini razlog zašto bih nastavila živjeti u Umagu, ali me zasigurno motivira da ostanem pri svojoj odluci, kaže Lana Primožić, studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Stipendisti mogu biti iz Umaga, ali i Osijeka, Dubrovnika, Vukovara, primjerice.

On će svoj studij završiti u svome gradu gdje je rođen ili gdje studira, i nakon toga mi garantiramo i posao, imamo intenciju da sufinanciramo i stanovanje, a onda da i kroz POS riješi svoje stambeno pitanje, kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Za tu je demografsku mjeru Umag ove godine predvidio stotinjak tisuća eura proračunskog novca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM